Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προσκαλεί σε μία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στη συνάντηση, στην οποία προσκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος ως συντονιστής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως και με Αυστριακό αξιωματούχο, προετοιμάζεται τις τελευταίες ώρες ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευή για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάδειξη της ανάγκης να υλοποιήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, και την αναθέρμανση της προσήλωσης στον ευρωπαϊκό χάρτη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, την ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία και τη «διευκρίνιση» των πτυχών που αφορούν τις περιπολίες στο Αιγαίο. Είναι αυτονόητο ότι το κεντρικό αίτημα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και να απομονωθούν οι φωνές που θέλουν δράσεις μέσω φραχτών, θα υπογραμμιστεί σε κάθε μία από τις συναντήσεις και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε» την κρίση αυτή, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να γίνει καμιά προσπάθεια να υπάρξει νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής προσφύγων, κρίνοντας πως αυτό θα ήταν «γελοίο» με δεδομένο ότι ως σήμερα έχουν ανακατανεμηθεί λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.
Αντ’ αυτού, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θα επιδιώξει είναι να δει εάν η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας θα μπορέσει να συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης και τη «βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» ή εάν η ΕΕ θα «εγκαταλείψει» την προσπάθεια και αντί γι’ αυτό θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας «με όλες τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, για την ΕΕ και για τη ζώνη Σένγκεν».