Εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών αρχίζουν οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν χρονοδιάγραμμα επαφών σε βάθος τουλάχιστον μίας εβδομάδας, στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση.
Στις 18.30 ξεκίνησε η συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ προηγήθηκε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο
Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων.
Αύριο στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές θα τεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ σήμερα καταρτίστηκε πρόγραμμα για μια εβδομάδα, στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.
Από ελληνικής πλευράς, παρών είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). .
Τα πέντε κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο νέο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Την εκτίμησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου (ορθόδοξο Πάσχα) εξέφρασε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.
Μείωσε, ωστόσο τις προσδοκίες σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους -θέμα που άνοιξε επισήμως χθες ο Γ.Ντεϊσελμπλούμ μετά το Eurogroup-, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί του παρόντος η όποια συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά για λόγους πρεστίζ. «Δεν υπάρχει κανένα ισχυρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές, πολίτες, για ποιο λόγο θα πρέπει να εστιάσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό το μέρος της συζήτησης έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ, παρά με την ουσία». Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένα τα ελληνικά δάνεια δείχνει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει υψηλές πληρωμές τόκων ή αποπληρωμές έως το 2025 και γι’ αυτό δεν είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για τη μείωσή του.