Πάνω από 46.000 είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, ενώ συνεχείς είναι οι αφίξεις πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των προσφύγων βρίσκεται στην Ειδομένη, όπου φτάνουν τις 10.500, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα είναι 21.575. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στη Λέσβο (4.788), ενώ συνολικά ο αριθμός έχει φτάσει στις 8.648.
Στην Αττική υπάρχουν 11.936 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μέσα σε σκηνές και επιβατικούς σταθμούς ζουν 4.000 άνθρωποι.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» με 465 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 313 άτομα από τη Μυτιλήνη και 152 από τη Χίο.
Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας μόνο 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο. Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που κατέφθασαν το πρωί.
Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1200 άτομα, της Ε-2 1500, της Ε-3 400 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1100 άτομα.
Απογοήτευση προκάλεσε η χθεσινή συμφωνία στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, καθώς έγινε σαφές, πως ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε οριστικά.
Η ΕΕ και η Τουρκία συνήψαν μια χωρίς προηγούμενο και αμφιλεγόμενη συμφωνία με στόχο να μπει ένα τέλος στη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, όμως η εφαρμογή της αναμένεται ότι θα είναι πολύ περίπλοκη.
Με βάση τη συμφωνία από αύριο (20/3) όσοι παράτυποι μετανάστες περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην γείτονα με βάση τους διεθνείς κανόνες αλλά και εκείνους της ΕΕ ώστε να μην υπάρξουν μαζικές απελάσεις.
τη συμφωνία αναφέρεται πως «οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζεται ατομικά από τις ελληνικές Αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
Εάν κάποιο αίτημα ασύλου δεν γίνει δεκτό ή κάποιος εκ των μεταναστών δεν καταθέσει σχετικό αίτημα, τότε θα επιστρέφει στην Τουρκία. Στο κείμενο προβλέπεται ότι για την εύρυθμη λειτουργία των όσων συμφωνήθηκαν Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, ενώ αξιωματούχοι των δύο κρατών θα βρίσκονται από τις 20 Μαρτίου στο έδαφος της άλλης χώρας για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των κέντρων υποδοχής.
Καθώς μια ανθρωπιστική κρίση επαπειλείται στην Ελλάδα, όπου 46.000 μετανάστες είναι αποκλεισμένοι σε κακές συνθήκες μπροστά στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων» που έχει πλέον κλείσει, η πίεση προς τους Ευρωπαίους για να βρουν επιτέλους μια λύση ήταν πολύ μεγάλη.
Μετά την άφιξη 1,2 εκατ. μεταναστών πέρυσι, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφευγαν από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η ΕΕ διχάσθηκε όσο ποτέ άλλοτε τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την απάντηση που θα έπρεπε να δώσει.