Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ. Κυρίτσης , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Η Ελλάδα αναμένει περισσότερους από 2.300 Ευρωπαίους ειδικούς, περιλαμβανομένων υπαλλήλων παροχής ασύλου και μεταφραστές, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με ΕΕ-Τουρκίας.Προφανώς κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει φτάσει ακόμα”, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Associated Press. “Αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής είναι μία πολιτική απόφαση. Αυτό θα πρέπει πλέον να εφαρμοστεί στην πράξη”.
Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου για τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ήδη συγκροτούνται ομάδες εργασίας, ώστε τα επόμενα 24ωρα πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις αυτές, γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν hot spots, όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω. Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από αύριο στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.
Διαμαρτυρίες προσφύγων στην Ειδομένη
Καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη πραγματοποιεί ομάδα 5-6 Σύρων προσφύγων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη.
Σε χαρτόνια που κρατούν στα χέρια τους οι πρόσφυγες αναγράφεται στα αγγλικά η φράση: «Ανοίξτε τα σύνορα».
Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο εμπορευματικής αμαξοστοιχίας προς Σκόπια
Πορεία στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη
«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Βικτωρίας και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Στον χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου από την Πέμπτη, φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγές από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε, το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, το οποίο οργάνωσε η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) με αίτημα «να πέσουν οι φράχτες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ανοίξουν τα σύνορα, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες».