Σε ένα κείμενο της Κομισιόν (προσχέδιο συμφωνίας) επικεντρώθηκε η σύσκεψη κορυφής στο Βερολίνο που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Οι πληροφορίες ότι η σύσκεψη θα κατέληγε σε μια πρόταση «take it or leave it» προς το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώθηκαν παρόλο που δεν έχει γίνει γνωστό αν αναπτύχθηκε σχετικός προβληματισμός.
Ολοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εργαστούν για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.Συζήτησαν την πορεία της διαπραγμάτευσης και την προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία που θα αποτρέψει μια πτώχευση ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ, μετέδωσε το Reuters. «Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν με πραγματική ένταση», είπε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως «οι συμμετέχοντες ήταν σε στενή επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες και αυτό θέλουν να συνεχιστεί και τις επόμενες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Κομισιόν έδειξε να τηρεί συμβιβαστική στάση, ενώ εμφανίστηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα. Γίνεται λόγος για ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να υπάρξει μια “γρήγορη αντίδραση».
Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπαρξει άμεσα συμφωνία.