Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί η επίπτωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήλθε στα 7,1 δισ. τότε προκύπτει ότι πέρυσι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7 % του ΑΕΠ.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2015 στο 7,2% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν μεν η χειρότερη της ευρωζώνης, ωστόσο ήταν καλύτερη σε σχέση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου; που ανέβαζαν το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η θετική εξέλιξη για την Ελλάδα από τα σημερινά στοιχεία της Εurostat αφορά τη δημοσιονομική επίδοση που λαμβάνεται υπόψη στο μνημόνιο και αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άνικα Μπράιντχαρντ, η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση.