Στ. Θεοδωράκης: «Ευρώ πάση θυσία / Κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες»

05 Μαϊ 2015

«Ευρώ πάση θυσία». Με αυτή την κατηγορηματική διατύπωση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου (Σταρ), τόνισε ότι «ο άλλος δρόμος, της δραχμής, είναι δρόμος προς την κόλαση» και εγκάλεσε την κυβέρνηση που δεν το εξηγεί αυτό με καθαρό τρόπο στον κόσμο. Απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού μετώπου με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του για να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή συμπαράταξη πρέπει να συμμετάσχει και ο Α. Τσίπρας. «Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να γκρεμίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το παλιό πολιτικό σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ενας ηγέτης πρέπει να έχει έγνια για την κοινωνία όχι για τις συνιστώσες του κόμματός του» είπε ασκώντας κριτική στην καθυστέρηση που καταγράφεται στη διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι αν η κυβέρνηση προχωρούσε άμεσα σε γενναίες μεταρρυθμίσεις θα υπήρχαν θετικά αποτελέσματα και θα είχε επιτυχή έκβαση η συνεννόηση με τους εταίρους.

Χαρακτήρισε ακροδεξιό κόμμα τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι ο κ. Καμμένος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Θύμισε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον ΥΠΑΜ επιμένοντας ότι έχει επικίνδυνες πολιτικές απόψεις για τη χώρα. Και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον Εχίνο, ένα αμιγώς μουσουλμανικό χωριό στη Θράκη, όπου τη Μεγάλη Παρασκευή έγινε περιφορά επιταφίου με την παρουσία στρατιωτικής μπάντας και αγήματος. Ο κ. Καμμένος απάντησε μέσω twitter ότι δεν είχε δώσει τέτοια εντολή και δεν είχε καμία εμπλοκή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι έρχεται νέο μνημόνιο από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν προχωρά σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές. Αναφέρθηκε εμφατικά στα θέματα παιδείας λέγοντας ότι με τις αποφάσεις Μπαλτά «πάμε μισό αιώνα πίσω». Και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι, διαφορετικά, δεν θα τίθεται θέμα περικοπών στις συντάξεις, αφού δεν θα υπάρχει ευρώ για συντάξεις.

Στην ερώτηση αν θα δεχόταν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση απάντησε αρνητικά. «Ακόμη και σε λεωφορείο όταν μπαίνεις πρέπει να ξέρεις τη διαδρομή που θα ακολουθήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Η διαδρομή πρέπει να είναι ανάπτυξη» πρόσθεσε.»Δεν θέλω να γίνω υπουργός και αντιπρόεδρος οποιασδήποτε κυβέρνησης για να αποδείξω ότι μπορεί κάποιος να είναι στην πολιτική χωρίς να θέλει να αναλάβει υπουργείο» ανέφερε, ενώ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση δεν έθεσε ειδικά την έξοδο των ΑΝΕΛ αλλά ένα πιο ευρύ ζήτημα, τον προσανατολισμό της κυβέρνησης σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο πέρα από τον κομματισμό και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Σε σχέση με τις φήμες ότι το Ποτάμι είναι κόμμα των καναλιών και των εργολάβων, ο Στ. Θεοδωράκης επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΣΡ για να πει ότι το Ποτάμι υποεκπροσωπήθηκε στα ΜΜΕ προεκλογικά. Και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει που θα ρυθμίζει πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, προβλέποντας μάλιστα ότι δεν θα το κάνει.

Ως προς τη σχέση του με τον Κ. Σημίτη, σημείωσε ότι τον είχε δει στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και ότι ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει απαντήσεις για το «πλιάτσικο που έγινε από υπουργούς» επί της δικής του πρωθυπουργίας.

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει από όλους τους υπουργούς να φέρουν τα λεφτά που έχουν στο εξωτερικό στην Ελλάδα και είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει και από όλους τους βουλευτές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την άποψή του ότι χρειάζεται κυβέρνηση ευρύτατων συμμαχιών τονίζοντας: «Στη συζήτησή μου με τον κ. Τσίπρα την επομένη των εκλογών, του είπα πως είναι η μεγάλη του ευκαιρία. Του πρότεινα να πάρει ανθρώπους από την ευρύτερη κεντροαριστερά -δεν εννοώ από το Ποτάμι, δεν εννοώ βουλευτές- προσωπικότητες με κύρος, ανθρώπους που έχουν διοικήσει. Του πρότεινα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα ξεπερνάει το κομματικό του περιβάλλον. Αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες. Και αυτή είναι η πρόταση που κάνω και σήμερα, εάν ο κύριος Τσίπρας νιώθει μια αδυναμία στη σημερινή κυβερνητική πραγματικότητα». Αυτή ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου, ερώτημα για το τι έχει να προτείνει το Ποτάμι σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση του τόπου, σε αυτή την κρίσιμη φάση που διανύουμε.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωράκης είπε τα εξής:

Για τη διαπραγμάτευση: «Να πει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό τι ακριβώς ζητούν οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση, πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση – και το δέχτηκε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι ανθρώπινα. Εμείς τα είχαμε υποδείξει, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μας άκουσε. Από την επομένη των εκλογών, είπαμε στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Και το κάναμε πράξη. Στηρίξαμε τη διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει όμως σκληρή διαπραγμάτευση; Σημαίνει να μην έχω στόχο, να μην αναγνωρίζω τα προβλήματα της χώρας, να αλλάζω τους διαπραγματευτές κάθε εβδομάδα;. Η μόνη λύση είναι να φανούμε σοβαροί. Να πούμε ότι κάνουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Μπορούσε από την αρχή να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε γιατί έχει συνέχεια το αυτί του στις συνιστώσες. Μην παρεξηγηθεί μια συνιστώσα εάν πούμε για ιδιωτικοποιήσεις, μην παρεξηγηθεί η άλλη συνιστώσα αν πούμε για ιδιωτικοποιήσεις. Ένας ηγέτης, όταν γίνεται πρωθυπουργός μιας χώρας, η έγνοια του είναι πλέον στην κοινωνία και όχι στο κόμμα του. Δεν είναι η έγνοια του τι θα πει η τάδε συνιστώσα».

Για την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κατάσταση ήταν άσχημη για την χώρα. Την ξέραμε. Το Ποτάμι λοιπόν έλεγε υπεύθυνα ότι θα πρέπει να λυθούν κάποιες εκκρεμότητες και να πάμε σ’ εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «εδώ και τώρα εκλογές και εμείς έχουμε τη μαγική λύση». Έρχεται λοιπόν ο κύριος Τσίπρας τώρα, μετά από 100 μέρες, και λέει δεν υπάρχει μαγική λύση. Εμείς λοιπόν που δεν ήμασταν επαγγελματίες της πολιτικής, το ξέραμε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση. Το ξέραμε ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Θυμάστε τι πόλεμο δέχθηκα μετά την εκπομπή σας που είπα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αυξήσει τον μισθό την επόμενη μέρα και ότι δεν μπορεί να αυξηθεί ο μισθός με μια υπουργική πράξη; Βγήκε ο κ. Σκουρλέτης νομίζω την επόμενη μέρα και είπε τι είναι αυτά που λες; Εμείς την Δευτέρα θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Τα ψέματα αυτά εμείς τα είχαμε καταγγείλει προεκλογικά. Άρα δεν μπορεί να προφασίζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά ότι δεν ήξερε. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργούνταν την επόμενη μέρα. Όλα αυτά θα γινόντουσαν την επόμενη ημέρα. Αυτοί όμως πήγαν στις εκλογές με τη λογική του μαγικού ραβδιού και τώρα που δεν τους βγαίνει το μαγικό ραβδί, απλώς λένε “δώστε μας μια πίστωση”».

Για τις κόκκινες γραμμές που θα έθετε το Ποτάμι: «Η μεγάλη κόκκινη γραμμή είναι η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, όλη η συζήτηση για μισθούς και συντάξεις δεν οδηγεί πουθενά. Η κυβέρνηση πρέπει να πει «όχι» στις πρόωρες συντάξεις, εκτός από κάποιες περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών. Εμείς λέμε πως πρέπει να μπει πλαφόν στις μεγάλες συντάξεις. Όχι να μειωθούν οι συντάξεις στα 300 ευρώ».

Για τον χαρακτηρισμό «τρόικα του εσωτερικού»: «Είναι κατασκεύασμα επικοινωνιακών εγκεφάλων του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον καθαρό λόγο του Ποταμιού, το οποίο κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις στη Βουλή για όλα τα θέματα».

Για τη χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε πολλά. Θα σας πω κάτι που ίσως οι πολίτες δεν το ξέρουν. Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα καθώς τους είχαν κουράσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Υπήρχαν συζητήσεις για τη διαφθορά και για τα συμφέροντα και είχε πει και ήθελαν οι Έλληνες να πάνε σε έναν νέο ηγέτη. Είχε λοιπόν όλο το πεδίο μπροστά του ο κ Τσίπρας να παίξει καλή μπάλα με του ευρωπαίους και αντί για αυτό μπήκε στο γήπεδο και έκανε φάουλ, έκανε καθυστέρηση και δεν έκανε ούτε μια σωστή επίθεση, ενώ μπορούσε να το κάνει».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Στην πώληση του δικτύου υψηλής τάσης λέμε όχι. Στην ιδιωτικοποίηση του νερού λέμε όχι. Άλλο όμως αυτό και άλλο η αλλεργία στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει σκάνδαλο πίσω από μια ιδιωτικοποίηση να τη σταματήσει. Κι αν έχει μια καλύτερη προσφορά να τη σταματήσει. Όμως η κυβέρνηση έχει έναν υπουργό που λέει πως δεν πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις».

Για την απομόνωση της Ελλάδας: «Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι καμιά χώρα δεν είναι πια με το μέρος μας. Πώς καταφέραμε να μείνουμε μόνοι μας; Μας κάνουν πλάκα στα social media ότι δεν έχουμε πλέον ούτε το δωδεκάρι της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε κανέναν εθνικό αγώνα, αν είμαστε απομονωμένοι. Έχουμε κάνει λάθη πολύ σοβαρά στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους. Αν συνεχίσουμε να κινούμαστε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας μέχρι το τέλος».

Για τις σχέσεις ΜΜΕ-πολιτικής-τραπεζών: Πρέπει να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο μίντια-πολιτική-τράπεζες. Είπαμε πως δεν είναι προτεραιότητα να φτιάξουμε την ΕΡΤ χωρίς να φτιάξουμε το αμαρτωλό τοπίο στον χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει το ζήτημα των ιδιωτικών καναλιών, για να μπορεί να κρατά ομήρους τα κανάλια. Προκαλούμε την κυβέρνηση να φέρει μια συνολική ρύθμιση για το τοπίο των ΜΜΕ. Δεν θα το κάνει διότι προτιμά να πορεύεται με υπουργικές αποφάσεις».