Επιχείρηση αποσυμφόρησης του Πειραιά μετά τα σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς – Στη Βουλή το ν/σ για το προσφυγικό

31 Μαρ 2016

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα.

Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν σχεδόν 300 άτομα σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Χθες προκλήθηκαν, σοβαρά επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 και της πύλης Ε-2 στο λιμάνι.

Τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, οι δύο σοβαρά στο κεφάλι, ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Σε αρκετούς ανθρώπους χρειάστηκε να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες.

Στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

Στη Βουλή το ν/σ για το προσφυγικό

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα στις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου, ενσωματώνει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Μεταξύ άλλων το προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Με τις προωθούμενες διατάξεις θα ρυθμίζονται ζητήματα για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό και θα ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής.