Μπορεί η φετινή επέτειος της άλωσης της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου του 1789, να γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο, η «Νέα επανάσταση» που κήρυξε σχεδόν ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός της χώρας κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους Γάλλους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ενθουσιάσει τους πολίτες η πρόταση για την υλοποίηση ενός επώδυνου εθνικού μνημονίου με στόχο την αποφυγή ενός μνημονίου που μπορεί να επιβληθεί αναγκαστικά αν η Γαλλία τεθεί υπό διεθνή κηδεμονία. «Τώρα έχουμε καθήκον να αναλάβουμε την ευθύνη. Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό και η σύγκρουση με το χρέος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για μια χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Σας θυμίζουν κάτι τα λόγια αυτά; Για τους συμπολίτες μας εκείνους που η μνήμη τους έχει εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια ο ίδιος ο Φρανσουά Μπαϊρού φρόντισε να τους την φρεσκάρει: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας που έχει περάσει μια οδυνηρή περίοδο λιτότητας. Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος, έπρεπε να κάνει τεράστιες θυσίες: αυτό ακριβώς δεν θέλουμε». Ο Γάλλος Πρωθυπουργός έχει ασφαλώς υπ’ όψη του ότι η δημοσιονομική κρίση ξεκίνησε στη Γαλλία για τον ίδιο λόγο που ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το συνταξιοδοτικό του Μακρόν έχουν ξεσηκώσει παλλαϊκές αντιδράσεις διαρκείας στη Γαλλία, ανάλογες με αυτές που είχε ξεσηκώσει η μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση στην Ελλάδα.
Η συνέχεια της ιστορίας στην Ελλάδα είναι γνωστή. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη η οποία είχε υποχρεωθεί να πάρει πίσω την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έχασε τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που τη διαδέχτηκε μοίρασε ότι περνούσε από το χέρι της, μονιμοποίησε στο δημόσιο χιλιάδες συμβασιούχων και εγκατέλειψε ουσιαστικά την εξουσία αγνοώντας τις δραματικές προειδοποιήσεις του Σημίτη και άλλων παραγόντων της οικονομικής ζωής. Τίποτα δεν αποκλείει την επανάληψη της ιστορίας στη Γαλλία μετά από μια πολύ πιθανή ανατροπή της μειοψηφικής κυβέρνησης Μπαϊρού. Το «Λαϊκό Μετώπο» του Μελανσόν και η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν είναι έτοιμοι να ακυρώσουν από κοινού την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανοίγοντας τον δρόμο της Γαλλίας προς τη διεθνή επιτήρηση.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr