Ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές, θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.
Παράλληλα προειδοποίησε πως «μια “άτακτη υποχώρηση”, ή μια “ταπεινωτική υποταγή” θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και “τελική λύση” καταστροφής για τον τόπο», ενώ μίλησε αναλυτικά και για τις προθέσεις της Αριστερής Πτέρυγας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε:«η Αριστερά έχει πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας μας και του λαού μας» και συμπλήρωσε πως «οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης.Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν»
Τέλος επιμένοντας στην σκληρή γραμμή απέναντι στους δανειστές ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία με κάθε θυσία και κάθε τίμημα είναι μια λογική νεοραγιαδισμού» και θεωρεί ότι οι συνθήκες για ρήξη είναι ώριμες, παρότι «ορισμένοι ταυτίζουν τις φοβίες των ευκατάστατων ελίτ της χώρας και τις υποτελείς διαθέσεις τους με τα αισθήματα των λαϊκών τάξεων».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη
– Είμαστε κοντά ή μακριά από μια συμφωνία με τους δανειστές; Τι εικόνα έχετε;
Το «κοντά» ή «μακριά» έχει σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ήμασταν έτοιμοι να προσυπογράψουμε μια συμφωνία υποταγής, τότε η συμφωνία θα είχε τελειώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση.
– Απ’ όσα ξέρετε ή έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αντέχουν ή κινδυνεύουμε με άτακτη υποχώρηση; Μήπως είμαστε κοντά σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό και στον κίνδυνο ταπεινωτικής υποταγής;
Μια «άτακτη υποχώρηση» ή μια «ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση» καταστροφής για τον τόπο. Παραφράζοντας μια γνωστή ρήση θα έλεγα ότι η «Αριστερά έχει πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας μας και του λαού μας». Οι έννοιες της «άτακτης υποχώρησης» και της «ταπεινωτικής υποταγής» είναι ξένες και απεχθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια συμφωνία υποταγής. Οι «κόκκινες γραμμές» μας παραμένουν αξεθώριαστες, αν και πρέπει να πω ότι η τακτική των «κόκκινων γραμμών» είναι μια αμυντική τακτική και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γραμμή αντεπίθεσης στη βάση μεγάλων θετικών προτεραιοτήτων και ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος, ικανού να δώσει διέξοδο στη χώρα.
– Μετά από 3 μήνες διαπραγμάτευσης είναι δυνατή η επίτευξη μιας win-win συμφωνίας, ενός έντιμου συμβιβασμού, ή πρόκειται περί ψευδαίσθησης, περί αυταπάτης;
Η έννοια του «έντιμου συμβιβασμού» και του «win-win» είναι έννοιες ρευστές και αρκετά αόριστες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα. Η ουσία είναι μία: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν. Δυστυχώς, η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε έναν χώρο που δεν αφήνει δυνατότητες για πολλαπλές πολιτικές επιλογές. Αντίθετα, επιβάλλει έναν νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, που γίνεται πολύ πιο επαχθής για τις πιο μικρές και αδύνατες οικονομικά χώρες. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια μεγάλη μάχη προοδευτικής ανατροπής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Χωρίς αυτή την προοδευτική ανατροπή, η χώρα μας αλλά και η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. δεν έχουν κανένα μέλλον.
– Τι προϋποθέσεις, λοιπόν, χρειάζεται να έχει μια συμφωνία για να περάσει από τη Βουλή; Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι συμβιβασμοί;
Θα το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους «θεσμούς» συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ξέρω τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν έχω αυταπάτες, αλλά αυτή είναι η επιδίωξη. Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ή δεν θα υπάρξει.
– Σας ρωτώ ευθέως: Είναι δυνατόν να καταψηφίσει ένα μέρος της Κοινοβου-λευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αριστερή πτέρυγα, μια συμφωνία που θα προταθεί από την κυβέρνηση;
Υπάρχει περίπτωση να φέρει η ηγεσία μια συμφωνία στη Βουλή που να είναι αντίθετη με τις διαθέσεις ενός μέρους του κόμματος και της Κ.Ο.; Δεν νομίζω ότι μπορεί η κυβέρνηση να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα είναι σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σε διάσταση με ένα μεγάλο μέρος του κόμματος και του κόσμου της Αριστεράς. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλεί τριγμούς και κλυδωνισμούς. Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς. Μια τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας.