Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για τα ΜΜΕ- Σε αναδιατύπωση του άρθρου για το ΕΣΡ προχώρησε ο Παπάς

25 Οκτ 2015

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε απόψε και στο σύνολο και στα άρθρα του (μετά την επί της αρχής ψήφισή του την Παρασκευή) το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τα ΜΜΕ, με τον τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.α. διατάξεις».

Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η ΝΔ.

Με διευρυμένη πλειοψηφία – καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.

Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).

Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:

– Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»

– Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.

– Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43

– Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.

– Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.

Σε αναδιατύπωση του άρθρου για το ΕΣΡ προχώρησε ο Παπάς

Σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.

Η αρχική διατύπωση που προκέλεσε τις εντόνότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης οδηγούσε στην λήξη της θητείας και αποχώρηση ακόμα και εκείνων των μελών των ανεξάρτητων αρχών που βρίσκονται νόμιμα στη συγκεκριμένη θέση: «Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπομένης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη» σημειώνεται στην τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Παππάς και συνεχίζεται: «Η αντικατάσταση των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου». Και αυτό θα γίνει με τη γνωστή διαδικασία, δηλαδή μέσω της Διάσκεψης της Βουλής.