Εurogroup: Σαφή μηνύματα στην Αθήνα – Ως τις 15 Οκτωβρίου το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων

06 Οκτ 2015

Περίπου 20 λεπτά διήρκεσε η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών …πρόλαβαν να στείλουν το μήνυμα  ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέτων.

 

Ντάισελμπλουμ:Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά,

Να ολοκληρωθούν ώς τις 15 Οκτωβρίου οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση των 2 δισεκ. από τα εναπομείναντα 3 δισεκ. ευρώ του προγράμματος, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ακόμη να υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε τονίσει πως πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

 

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει οικονομική στήριξη 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

«Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση, τόσο για τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, -είπε- πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είπε ο Π. Μοσκοβισί, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας, ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους τους τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

 

Σαπέν: Πρώτα οι δεσμεύσεις μετά το χρέος

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».

Όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

 

Επί τάπητος τα προαπαιτουμενα

Η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, είναι το πρώτο «πακέτο» των μέτρων και μεταρρυθμίσεων και αφορά μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο είναι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων, επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» κτλ.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν το τέλος του μήνα, θα οριστικοποιηθεί και το δεύτερο, το οποίο θα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως η φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό.

Οι επόμενες φάσεις είναι η έναρξη μέσα στο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, στη διάρκεια της οποίας θα ξεκινήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 10 δις ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό του ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ενώ για τα άλλα 15 δις ευρώ υπάρχει δέσμευση αλλά όχι ακόμη οριστική απόφαση.