Σκέψεις μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Γιάννης Μαγκριώτης 28 Ιουλ 2025

Ανησυχούν καθόλου οι αρμόδιοι για τα μηνύματα των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Μάλιστα, μερικά στοιχεία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, για το σήμερα και το αύριο της εκπαίδευσης, δηλαδή της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας:

1. Κάθε χρόνο, δυστυχώς, είναι λιγότερα τα παιδιά, λιγότεροι και οι υποψήφιοι/ες.
Φέτος έδωσαν εξετάσεις 70276, μπήκαν
62848, που έπιασαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

2. Έμειναν 10628 κενές θέσεις, λόγω ΕΒΕ από ΓΕΛ και 250 από ΕΠΑΛ.
Στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων, έμειναν 473 κενές θέσεις, παρ΄ ότι οι βάσεις έχουν πέσει πολύ.

Τα συμπεράσματα πολύ επώδυνα, αναφέρω μερικά:

1. Οι θέσεις στα Πανεπιστήμια είναι λίγο περισσότερες από τους μαθητές που έδωσαν εξετάσεις, δηλαδή, αν δεν υπήρχαν οι ΕΒΕ, θα έμπαιναν όλοι και πάλι θα έμεναν  κενές θέσεις.

2. Στις στρατιωτικές σχολές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται και οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έπεισαν, για τους σπουδαστές των σχολών και τα  νέα παιδιά, για να τις επιλέξουν. Αν σε αυτό το πρόβλημα προσθέσουμε το γεγονός ότι, πολλοί νέοι αξιωματικοί παραιτούνται, μετά από λίγα χρόνια, καταλαβαίνετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και θα προκύψουν, στην στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων. Ποιοι θα πετούν τα επόμενα χρόνια τα μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας, ποιοι θα κυβερνούν τις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και ποιοι θα χειρίζονται τα σύγχρονα συστήματα του στρατού ξηράς;

3. Υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις βάσεων εισαγωγής και έχουν την ερμηνεία τους. Όμως πρέπει να παρατηρήσω την μεγάλη αύξηση της ΕΒΕ, στα τμήματα μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που φτάνουν τις αντίστοιχες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο λόγος εμφανής, παρ' ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρόσφατα αναβαθμίστηκε θεσμικά από ΑΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο.
Ο λόγος είναι το κόστος φοίτησης των φοιτητών σε Πανεπιστήμια εκτός Αθηνών, που κάθε χρόνο μεγαλώνει, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι από την Αττική.

4. Βλέπω να τρίβουν τα χέρια τους τα αφεντικά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν φέτος, βασικά στην Αθήνα, και η κυβέρνηση για το μεγάλο "επίτευγμά" της.
Είναι σίγουρο, πως και πολλά παιδιά που μπήκαν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής, θα επιλέξουν για τους ίδιους λόγους τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, παρ' ότι το επίπεδο σπουδών των δημοσίων θα είναι υψηλότερο.

Δυστυχώς, πολλά δεν πάνε καλά και συνεχώς γίνονται χειρότερα. Τις αρνητικές επιπτώσεις τις βλέπουμε σήμερα, στο κοντινό μέλλον οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Αν, σε αυτά τα δεδομένα, προσθέσουμε και την μετανάστευση πολλών πτυχιούχων, ειδικά από τις πιο σημαντικές σχολές στο εξωτερικό, είτε γιατί δεν βρίσκουν απασχόληση και ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα είτε αυτές που βρίσκουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τότε καταλαβαίνουμε την δυστοπική πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Το χειρότερο από όλα είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις επιλογές της και η αμεριμνησία της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.