Απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο, ήταν και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.
«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:
Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.
Ως εκ τούτου:
α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο
β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής»
Ποτάμι: Οι απαντήσεις δεν πείθουν
Το Ποτάμι εκτιμά ότι οι εξηγήσεις του Υπουργού Οικονομίας κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζουν την υπόθεση και μιλά για «κενά και σκιές»
« Η «ομολογία» – παραδοχή με καθυστέρηση αρκετών ημερών του Γ. Σταθάκη ότι είναι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» το 1 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την υπόθεση καθώς έχει «κενά» και «σκιές». Πώς είναι δυνατόν να ξέχασε να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ και να λέει σήμερα ότι η δήλωση του 2012 ήταν «πρώιμη και πιθανόν ατελής»;
Οι απαντήσεις του κ. Σταθάκη δεν πείθουν και δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από εκείνα που υπήρχαν πριν την παραδοχή του. Όσον αφορά τον καταλογισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αυτό θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου της Βουλής ωστόσο οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν. Βαραίνουν και τον ίδιο και την κυβέρνηση, που προφανώς τον καλύπτει.
Όλο και πιο συχνά υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν μια καθεστωτική νοοτροπία και δεν θεωρούν υποχρέωσή τους να τηρούν τους νόμους. Είναι ευθύνη της Βουλής να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες, όπως οφείλει.»