Ολονυχτία για να κλείσει η αξιολόγηση- Παραμένουν ανοιχτά επικουρικές και «κόκκινα» δάνεια

11 Απρ 2016

Τα δημοσιονομικά μεγέθη συζητούνται τώρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως ανέφεραν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου,

Η συνάντηση ξεκίνησε τελικά στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής, με 6 ώρες καθυστέρηση σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη διάρκεια της νύχτας ακολουθούν συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης οπως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (για το Ασφαλιστικό), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης (για τα μισθολογικά του Δημοσίου), ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (για τα κόκκινα δάνεια), ακόμη και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων!

«Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 10ωρου γύρου διαβουλεύσεων που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και το τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ που θα πρέπει να ληφθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018.

Oι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή τής Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.Υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Συνταξιοδοτικό- Ασφαλιστικό

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε. Αν δεν ήταν το θέμα των επικουρικών, η συμφωνία θα είχε κλείσει. Το ΔΝΤ θέλει αίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει». Οπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα είναι στο 40,77% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή του στάση και δεν αποδέχεται καμία αύξηση των εισφορών, απαιτώντας η «τρύπα» των 700 εκατ. να καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο με περικοπές.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που πέρασε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του QualityNet Foundation για την παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας σημείωσε ότι η απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία είναι σήμερα δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και η διοχέτευσή τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί κινητήριο δύναμη για την τόνωση των επενδύσεων, την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Η βιώσιμη ρύθμιση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων επιτρέπει την επανένταξή δανειοληπτών στην οικονομία και σε μια κανονική τραπεζική συμπεριφορά», ανέφερε η ίδια.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε αναφέρει, ότι η πλευρά των δανειστών αντιλαμβάνεται το επιχείρημα της Αθήνας ότι «οι κινήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και σταδιακά ώστε να είναι αποτελεσματικές και να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή» μόνο όμως σε ο,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. «‘Αρα, η διαπραγμάτευση έχει ακόμα δρόμο», συμπλήρωσε ο ίδιος.