Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες 27 χώρες υπογράφουν κοινή δήλωση-έκκληση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας, για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μέσω μιας άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Παράλληλα, επαναβεβαιώνουν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του στόχου και δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την υποστήριξη της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και Μιας πολιτικής διαδικασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους - Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή.
Στην κοινή δήλωση, οι υπογράφουσες χώρες:
* Υποστηρίζουν ότι το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
* Καταδικάζουν τη χορήγηση βοήθειας με το σταγονόμετρο και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή.
* Θεωρούν απαράδεκτη την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και καλούν το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
* Ταυτόχρονα, καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων από την Χαμάς και ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς, οι υπογράφουσες χώρες καλούν:
* την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας και να επιτρέψει επειγόντως στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές ΜΚΟ να κάνουν το έργο τους που σώζει ζωές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
* όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Επιπλέον, θεωρούν προτάσεις για την απομάκρυνση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε μια «ανθρωπιστική πόλη» ως εντελώς απαράδεκτες, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη αναγκαστική εκτόπιση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Τέλος, δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εδαφική ή δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αλλά και υπονομεύει σοβαρά τη λύση των δύο κρατών.
Οι χώρες που υπογράφουν
Η δήλωση έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών:
Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Τη δήλωση υπογράφει επίσης και η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων.
Η απάντηση του Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι η δήλωση «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και ότι θα στείλει λάθος μήνυμα στη Χαμάς.
«Η δήλωση δεν αναγνωρίζει τον ρόλο και την ευθύνη της Χαμάς για την κατάσταση», ανέφερε η ισραηλινή απάντηση.
Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερημωμένη περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από 21 μήνες, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απαγάγοντας 251 ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις.
Η ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 59.000 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, με τους τελευταίους θανάτους να αναφέρονται τη Δευτέρα, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα εισβολή στην κεντρική Γάζα.
.