Μια ομάδα 25 δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, δήλωσε τη Δευτέρα 21 Ιουλίου ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε «απάνθρωπη σφαγή» Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων. Η έκκληση περίπου 20 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την παράδοση της βοήθειας προέρχεται από πολλές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ και του σημαντικότερου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών
Σε κοινή δήλωση, οι χώρες καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν «παροχή βοήθειας με το σταγονόμετρο» στους Παλαιστινίους στη Γάζα και δήλωσαν ότι είναι «φρικτό» το γεγονός ότι περισσότεροι από 800 άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην έκκληση αναφέρουν ότι περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ αναζητούσαν βοήθεια καταδικάζοντας τη «στάγδην παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων».Η πλειονότητα όσων σκοτώθηκαν βρίσκονταν κοντά σε εγκαταστάσεις του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ προκειμένου να αναλάβει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα από ένα δίκτυο που λειτουργούσε υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
«Το μοντέλο διανομής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τους κατοίκους της Γάζας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών 25 χωρών.
Η έκκληση για τερματισμό του πολέμου και του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ διανέμει βοήθεια προέρχεται από αρκετές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ και του πιο σημαντικού υποστηρικτή του, των ΗΠΑ.
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας και επιμελητείας προκειμένου να παράσχει εφόδια στη Γάζα, παρακάμπτοντας ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που το Ισραήλ διατείνεται ότι αφήνει μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς να λεηλατούν τη βοήθεια και τα φορτία που προορίζονται για τους αμάχους. Η Χαμάς αρνείται την κατηγορία.
Ο ΟΗΕ έχει αποκαλέσει το μοντέλο του GHF επικίνδυνο και παραβίαση των προτύπων αμεροληψίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που αρνείται το GHF.
«Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφεραν στην κοινή δηλώσή τους.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Επίτροπος Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η απάντηση του Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι η δήλωση «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και ότι θα στείλει λάθος μήνυμα στη Χαμάς.
«Η δήλωση δεν αναγνωρίζει τον ρόλο και την ευθύνη της Χαμάς για την κατάσταση», ανέφερε η ισραηλινή απάντηση.
Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερημωμένη περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από 21 μήνες, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απαγάγοντας 251 ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις.
Η ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 59.000 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, με τους τελευταίους θανάτους να αναφέρονται τη Δευτέρα, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα εισβολή στην κεντρική Γάζα.
.