Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ μετά την θύελλα αντιδράσεων από τον καλλιτεχνικό κόσμο- «Φταίνει τα κόμματα και τα ΜΜΕ», λέει ο Μπαλτάς

02 Απρ 2016

ΤΑνακοινώθηκε το απόγευμα και επίσημα η παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, μετά τις έντονες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας που ζήτησε την παραίτησή του, καθώς και την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων..

Στην επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά  ο κ Φαμπρ ανακοινώνει το λόγο παραίτησης του από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ. Στην επιστολή του αναφέρει:

«Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

Jan Fabre, 2 Απριλίου 2016

«Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Βέλγος καλλιτέχνης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «με μεγάλη του λύπη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Αριστείδης Μπαλτάς, έλαβε την ακόλουθη επιστολή παραίτησης»: Και σημειώνει: Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ο Jan Fabre από πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Σε απόλυτο συγχρονισμό, Μ.Μ.Ε., αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την παραίτησή του, σε βελγικό μέσο ενημέρωσης, ο κ. Φαμπρ τόνισε:«Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έχω εγώ ήρθα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά»