Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης και η η απάντηση της Αθήνας

21 Ιουλ 2025

«Η Ελλάδα αποκτά μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και γίνεται “ηγέτης” στη διαχείριση της θαλάσσιας κληρονομιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δέσμευσή του να κάνει κάτι περισσότερο στη διαχείριση της θάλασσας, «να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί της. Όχι ως ιδιοκτήτες. Αλλά ως θεματοφύλακες. Θα προστατεύσουμε, ναι. Αλλά επίσης θα εκπαιδεύσουμε, θα συνεργαστούμε και θα ηγηθούμε».

Επισημαίνεται ότι τα θαλάσσια πάρκα θεσμοθετούνται με γνώμονα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο», τόνισε.

«Ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική του ψαρέματος με μηχανότρατα ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών».

Αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων σε σχέση με τις μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. «Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση», είπε.

Η αντίδραση της Τουρκίας: «Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες σε Αιγαίο και Μεσόγειο»

Μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκίας, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες», που, όπως τονίζει, «θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

«Τα Θαλάσσια Πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», υποστηρίζει ακόμη η Αγκυρα -επιμένοντας στο αφήγημα περί «γκρίζων ζωνών»- και προσθέτει πως «η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες»

ΥΠΕΞ: Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης

«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας.

«Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές», τονίζει.

«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», αναφέρει.

Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών».

«Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», καταλήγει.

Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης: Πού εντοπίζονται στον χάρτη, πώς επιλέχθηκαν τα όρια – Τα επόμενα βήματα