Ανατροπή Κιουτσούκ – οι Τουρκοκύπριοι στις κάλπες!

26 Μαϊ 2013

Με πρόταση μομφής στη «βουλή» στα κατεχόμενα, έκλεισε ο κύκλος της «πρωθυπουργίας» Ι. Κουτσιούκ. Μια μάλλον πρωτότυπη συμμαχία δυνάμεων ανέτρεψε τους συσχετισμούς, καθώς βρήκαν κοινό βηματισμό η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ-πρόεδρος Ι. Κουτσιούκ), μαζί με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (14 έδρες), το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (3) και το Δημοκρατικό Κόμμα (2). Στη σχετική ψηφοφορία, η πρόταση μομφής έλαβε 26 υπογραφές, 19 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και 7 από το ΚΕΕ!

Ο Ι. Κιουτσιούκ, με γραπτή δήλωσή του στις 19 Μαίου, ανέφερε ότι «Κάποιοι στο κόμμα προβαίνουν σε ενέργειες για να ρίξουν την κυβέρνηση. Σκοπός μας ήταν να συνεχίσουμε το καθήκον και την αρμοδιότητα που μας έδωσε ο λαός μέχρι τις εκλογές του 2014… υπό αυτές τις εξελίξεις, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποφευχθούν.»

Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει πως ο Τ. Ερτογάν τηλεφώνησε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο τελευταίος συμφώνησε ώστε ΡΤΚ και ΚΕΕ να ψηφίσουν απόφαση για κάλπες στις 28 Ιουλίου. Όσοι υπέγραψαν την πρόταση μομφής από το ΚΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχικά πρότειναν ως ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας την 29η Σεπτεμβρίου. Στις 23 Μαίου, μετά από 9 ώρες διαβουλεύσεων, η «βουλή» με τις ψήφους του ΚΕΕ και του ΡΤΚ, αποφάσισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου.

Η κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη αυτή βρίσκεται στη συνεργασία Έρογλου-Κασίφ. Ο Κασίφ, ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΚΕΕ και πολιτικός φίλος του Ν. Έρογλου, έχασε δύο φορές σε εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΚΕΕ από τον Κουτσιούκ. Σήμερα οδηγεί τις εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο κατάφερε μια εσωκομματική αντιπολίτευση να βρει κοινό έδαφος με την αντιπολίτευση.

Αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις διακρίνονται από ρευστότητα και στην πολιτική μάχη διαθέτουν έναν κερδισμένο, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, τον Ν. Έρογλου. Είναι αξιοσημείωτη η επιρροή του στα πράγματα, καθώς οι αντιδράσεις από το πακέτο αλλαγών στην οικονομία που επέβαλε η κυβέρνηση Ερτογάν στους τ/κ, έχουν ως κύριο αποδέκτη την εξουσία Κουτσιούκ. Η αντιπολίτευση, εδώ και καιρό πίεζε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο τώρα, τα πράγματα οδηγούνται σε αυτήν την κατεύθυνση με θετικό νεύμα από τον τ/κ ηγέτη, αφού στο πρόσωπο Κασίφ επενδύει στη διατήρηση της εσωκομματικής επιρροής του. Ο Κασίφ μπορεί να αντικαταστήσει τον Κουτσιούκ, σε μια προσπάθεια του Έρογλου να κρατήσει το ΚΕΕ κάτω από την ομπρέλα του.

Ο Ντερβίς Έρογλου, σε μια προφανή κίνηση υπονόμευσης της διαδικασίας εξπρές που ευνοεί ο Ι. Κουτσιούκ, δήλωσε ότι «Αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να ορίσω ημερομηνία, θα μπορούσε να δοθεί μια περίοδος 3-4 μηνών, επειδή ο κόσμος το καλοκαίρι πάει διακοπές, είναι και ο μήνας του Ραμαζανιού ( Ιούλιος) και γι’ αυτούς τους λόγους, η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλή». Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να θέσει στην ατζέντα μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία, κάτι που θα σημαίνει και ισχυρό αίτημα για αντικατάσταση Κουτσιούκ και ορισμό μεταβατικού «πρωθυπουργού».

Εκτιμώ ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλών. Η ημερομηνία της πρόωρης ψηφοφορίας είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς θα ολοκληρωθεί σε ικανό χρονικό διάστημα πριν από την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών σε επίπεδο ΟΗΕ – ίσως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, «Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”, ανέφεραν ότι οι διεργασίες στην Άγκυρα έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού και σε αυτό το στάδιο μια πολιτική κρίση θα έχει μεγάλο τίμημα για τους τ/κ. Τη στιγμή που όλοι ξοδεύουν την ενέργειά τους ώστε να βρεθεί μια λύση στην Κύπρο το 2013, μια κρίση δεν θα είναι προς όφελος κανενός. Τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει και πάλι επικεντρωθεί στην Κύπρο, δεν έχει κανείς δικαίωμα να το σαμποτάρει αυτό.»