Καθώς ο Β. Νετανιάχου κοροϊδεύει τους πάντες και συνεχίζει την ολοκληρωτική ισοπέδωση της Γάζας, στο Στρασβούργο, «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο, σε πρόταση μομφής από ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς λόγω χειρισμών της στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων- υπέρ 175 υπέρ, κατά 360, απείχαν 18, ενώ απουσίαζαν 167, (πηγή: Αλ. Βουδούρη, Καθημερινή, 11/7). Βρέθηκαν οι ισορροπίες και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης: Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δήλωσαν ότι δεν θα παίξουν τα «παιχνίδια» της ακροδεξιάς έναντι της σταθερότητας της Ευρώπης», ενώ «οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έλαβαν συγκεκριμένη υπόσχεση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως «αντάλλαγμα» για την ψήφο τους» (πηγή: ίδια).
• Η πρόταση μομφής κατά Λάιεν ήταν χρήσιμη, εφόσον αυτή γινόταν για τον πιο σημαντικό λόγο της ιστορικής συγκυρίας: την στάση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στην καταστροφή της Γάζας. Η στάση της ήταν και παραμένει η πιο άθλια στάση πολιτικού ηγέτη, από την ίδρυση της ΕΕ μέχρι σήμερα. Η στάση της απέναντι στην εν εξελίξει και εφ’ όλης της ύλης καταστροφή της Γάζας έρχεται σε σύγκρουση με όλες τις ψηφισμένες αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Με τις δηλώσεις και την συμπεριφορά της έδωσε πλήρη στήριξη στον πολιτικό για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ως εκ της θέσεώς της, έχει πλήρη εικόνα της καταστροφής και ως εκ τούτου η στάση της πλήττει ευθέως τα συμφέροντα της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο. Το Ευρωκοινοβούλιο έχασε μιαν καλή ευκαιρία να μιλήσει με μιαν πρόταση μομφής κατά Λάιεν-δεν θα περνούσε ένα τέτοιο ψήφισμα. Ωστόσο, το όφελος από μια τέτοια συζήτηση θα ισοδυναμούσε με επίδειξη υπευθυνότητας από την πλευρά ενός ισχυρού, σώματος, του μόνου που εκλέγεται απ’ ευθείας από τους ευρωπαίους πολίτες και το οποίο εκφράζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη
• Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία περπατούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προφανώς δεν είναι αυτό αρκετό. Γι’ αυτό κάνει καλή πρόσθεση «η ομάδα 27 πρώην πρέσβεων της ΕΕ που έχουμε υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική και/ή διατηρούμε ισχυρό ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται εκεί». Με επιστολή τους σε Λάιεν, Κόστα, Μετσόλα, Κάλας, Σούιτσα σημειώνουν:
«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών για πλήρη αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ -Ισραήλ, προτρέπουμε έντονα την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν τουλάχιστον την αναστολή εκείνων των στοιχείων που εμπίπτουν στην «κοινοτική αρμοδιότητα», όπως οι εμπορικές προτιμήσεις και το πρόγραμμα Horizon για την έρευνα. Αυτό μπορεί να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία ανάληψης οποιασδήποτε δράσης θα επιβαρύνει την εξωτερική της πολιτική διεθνώς, όπου δέχεται σοβαρή κριτική για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σύγκριση με την ξεκάθαρη στάση της έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
• Οι ειδήσεις δεν σταματούν: χθες στο βράδι διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ «κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους και υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα». Εξαιρετικά σπουδαίο το κεντρικό τους μήνυμα: «Μόνο η ειρήνη θα φέρει ασφάλεια»! (Πηγή: haaretz,12/7)