Ποινή διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ επιβλήθηκε σε δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ για τη στάση τους την περίοδο του δημοψηφίσματος.
,Συγκεκριμένα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών:
– στο Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη επιβλήθηκε η ποινή διαγραφής από την Ένωση για 18 μήνες,
– στον Άρη Ποροτσάλτε (ΣΚΑΪ) ποινή διαγραφής ενός έτους,
– στον Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) ποινή διαγραφής έξι μηνών,
– στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου(MEGA), Μανώλη Καψή MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, ενώ
– αθωώθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».
Θύελλα αντιδράσεων
Η απόφαση προκάλεσε τις θύελλα αντιδράσεων από δημοσιογράφους και πολιτικούς πλήθος δημοσιογράφων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πιο χαρακτηριστικό του άρθρο του του Ανδρέα Πετρουλάκη στο Protagon
«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βενιζέλος: Να φτάσει στα δικαστήρια η απόφαση της ΕΣΗΕΑ
«Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», τονίζει.
«Που ήταν η ΕΣΗΕΑ τα χρόνια του αντιμνημονιακού ψέματος; Κάθε δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό του. Η απόφαση είναι υποκριτική», δήλωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χριστίδης
Το Ποτάμι: Επιχείρηση χειραγώγησης των μελών της
Για «πρωτοφανή» απόφαση κάνει λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόρδας, σημειώνοντας ότι μια δημοσιογραφική ένωση, «αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της»
«Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες», συμπληρώνει.
«Θα περίμενε κανείς από την ΕΣΗΕΑ και κάθε δημοσιογραφικό σωματείο να δίνει αγώνα, ώστε τα μέλη της, οι δημοσιογράφοι, να μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα την άποψή τους», σχολιάζει δηκτικά από Το Ποτάμι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς. «Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε δημοσιογράφους γιατί διατύπωσαν θετική άποψη για το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ. Δεν έκανε το ίδιο και φυσικά δεν έπρεπε να το κάνει για τους δημοσιογράφους που είχαν ξεσαλώσει υπέρ του ΟΧΙ», προσθέτει ειρωνικά.
ΔΗΜΑΡ: Σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία.
Σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζει τις διαγραφές η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει: «Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα»