Εκρηκτική η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό – Εντάσεις και συμπλοκές σε όλη τη χώρα

03 Απρ 2016

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των προσφύγων σημάδεψαν το Σάββατο όλη τη χώρα, τόσο μεταξύ των μεταναστών , όσο και και κατοίκων  πολλών περιοχών, όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από αύριο, τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία.

Στην Ειδομένη, κάτοικοι και πρόσφυγες βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα σύγκρουσης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί τους δύο τελευταίους μήνες και εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους, καταγγέλλοντας πως ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό έχουν διαρρήξει άδεια σπίτια της περιοχής. Μάλιστα, χθες απέκλεισαν για μία ώρα την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, υποστηρίζοντας ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους. Οι κάτοικοι της Ειδομένης αντιδρούν και ζητούν την εκκένωση του καταυλισμού. Καταγγέλλουν επίσης ότι «επιτήδειοι» παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των μεταναστών και τους προτρέπουν να μη φύγουν από την Ειδομένη γιατί τα σύνορα θα ανοίξουν.

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου από πρόσφυγες που την απέκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων. Σημειώθηκαν εντάσεις και διαπληκτισμοί, ενώ πολλοί οδηγοί φορτηγών που εγκλωβίστηκαν ξέσπασαν κατά των προσφύγων και μεταναστών. Στο σημείο έφτασαν εθελοντές οι οποίοι πρόσφεραν στους πρόσφυγες και μετανάστες νερό.Όπως λένε πρόσφυγες και μετανάστες θα διανυκτερεύσουν στο σημείο.Ωστόσο αργά το βράδυ επετράπη η διέλευση Ι.Χ αυτοκινήτων στην ε.ο Θεσσλαονίκης – Ευζώνων.

Στη Χίο, περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στο λιμάνι, δηλώνοντας ότι δεν επιστρέφουν στο hotspot και επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Σε κατάσταση συναγερμού οι τοπικές Αρχές. Τα πλοία της γραμμής δένουν στο λιμάνι των Μεστών.

Η «απόδραση» των προσφύγων από το hoτ spot ξεκίνησε από το πρωί. Αρχικώς, ομάδα περίπου 500 ατόμων, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και εγκατέλειψαν τον χώρο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο hot spot είναι πως οι Γιατροί του Κόσμου και ο Ερυθρός Σταυρός, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια.

Τεταμένη παραμένει και η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, όπου ομάδες προσφύγων, καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, και κοιμούνται πάνω στις πέτρες.ενώ απειλούν πως εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.

Διαμαρτυρίες και στην Τουρκία

Στην Τουρκία, στην πόλη Ντικιλί στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν κατά της προοπτικής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από τα ελληνικά νησιά.
Οι πρώτοι 500 πρόσφυγες αναμένεται να σταλούν στο Ντικιλί τη Δευτέρα, όμως οι κάτοικοι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο κατασκευής κέντρου φιλοξενίας στην πόλη.«Σίγουρα δεν θέλουμε προσφυγικό καταυλισμό στο Ντικιλί», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μουσταφά Τοσούν. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία με την Ε.Ε. στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής, αλλά και στην ασφάλεια της πόλης τους.