Ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις διαρροές των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς- όπως σημειώνουν- οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και δεν προκύπτει τίποτε το νεώτερο από την συνομιλία Τόμσεν- Βελκουλέσκου. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αναζητεί άλλοθι για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και η «ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Λάρισα,προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην διαχειρίζεται το κρίσιμο αυτό ζήτημα με όρους επικοινωνίας. Δεν αντέχει η Ελλάδα – πρόσθεσε- να ξαναζήσει το περσινό φιάσκο. Εξάλλου το τρίτο μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών της παρέας Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και το λογαριασμό πληρώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες. Και κάτι τελευταίο: Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών. Κανείς δεν ξέρει το πως και γιατί υπεκλάπη η συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά».
Από την πλευρά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εύλογα κανείς αναρωτιέται ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή. Αυτό πάντως που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται. Οι διάλογοι μαρτυρούν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με το ΔΝΤ να κρατά μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.
Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην καταλήξει σε μία κατάσταση «χάνω-χάνω» (lose-lose) αλλά να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας. Να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα που δεν τα αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία. Παράλληλα να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει επιτέλους να τρέξουν και να μην κωλυσιεργούν. Ο χρόνος για άλλη μια φορά δε μετράει υπέρ της χώρας».
Επίσης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της επισημαίνει πως όπως έχει επισημάνει πολλές φορές, «οι ακραίες απόψεις του ΔΝΤ δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία». Αναρωτιέται, ωστόσο, ότι «ούτε μετά το στραπάτσο του προηγούμενου καλοκαιριού αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, τι περιμένει την χώρα, όταν σπαταλούν χρόνο χωρίς στρατηγική και σχέδιο, μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα χρήματα. Γιατί εκπλήσσονται τώρα;»
Και σημειώνει: «Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.Οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.Είναι ώρα αυτή η Βουλή να δώσει την λύση, με μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με όλους όσους συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία.Να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».