Συγκεκριμένες εξηγήσεις για τις τεχνικές εταιρίες στις οποίες μετέχουν υπουργοί και για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Οεπικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δημιουργείται μια αντίληψη καθεστώτος η οποία δημιουργεί το έδαφος για μικρές στην αρχή και μεγαλύτερες στη συνέχεια παραχωρήσεις προς τη διαφθορά, ενώ επεσήμανε ότι με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου απαλλάσσονται εταιρίες από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, διάταξη με την οποία, όπως λένε Δήμαρχοι «εξυπηρετούνται συγκεκριμένες εταιρίες και συγκεκριμένα συμφέροντα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πού χαρίζει τα δεκάδες εκατομμύρια».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέστησε ακόμη σαφές ότι «το Ποτάμι σε πείσμα όλων αυτών που επιμένουν να ζητούν ξεκάθαρο ασπρόμαυρο στίγμα, λέει: είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι», ενώ κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην καταλήξουν χειροκροτητές, αλλά να διαφοροποιούνται και να πιέζουν σε επιμέρους θέματα. Σημείωσε παράλληλα ότι «έχουμε τις λύσεις, τις προτάσεις και τα πρόσωπα».
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν βρήκε τα ισοδύναμα και οι υπουργοί της συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δικαιολογία: «οι Ευρωπαίοι μας τα επέβαλαν». «Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση επειδή τον θεωρούσε φόρο για τους πλούσιους» είπε και υπενθύμισε ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ξεκάθαρα ότι αυτός ο φόρος δεν ήταν πρόταση της Ε.Ε., αλλά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επιτιθέμενος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη σημείωσε: «είχε πει ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα και αρκούν τέσσερις υποθέσεις φοροδιαφυγής για να καλύψουμε το ποσό, όμως οι υποθέσεις δεν βρέθηκαν».
Τέλος, αναφερόμενος στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα αναρωτήθηκε πόσο θα στοιχίσει η εκπαίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό ότι το Ποτάμι είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι η λύση είναι μία: να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μέσα στην Τουρκία. «Τότε μας λέγατε ότι αυτές είναι ακροδεξιές τοποθετήσεις και δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση. Κι έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός να μας πει να μετατοπιστεί το βάρος προς τα τουρκικά παράλια και να γίνεται ο έλεγχος στην ενδοχώρα της Τουρκίας» είπε.
.