Παππάς- Φλαμπουράρης κατά διαφωνούντων- Γλέζος κατά Μαξίμου

18 Αυγ 2015

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση είναι πλέον  η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ενώ θεωρείται δεδομένη η διάσπαση, καθώς, στο εσωκομματικό πεδίο πλησιάζει η τελική αναμέτρηση και το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του κόμματος διαλέγουν στρατόπεδο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κλιμακώνεται η επίθεση κατά των διαφωνούντων και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των υπουργών Επικρατείας, Αλ Φλαμπουράρη στο MEGA και Νίκου Παππά στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Για ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στην ψήφο εμπιστοσύνης από 162 βουλευτές έκανε λόγο ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Έχει ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης και θα έχει νόημα εάν το αποτέλεσμά της είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης», είπε και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να απέχουν της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Πλατφόρμας και άλλου πολιτικού κόμματος απάντησε: «Για μας αυτό δεν έχει κανένα νόημα, θέλουμε μια ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από τους βουλευτές από τους οποίους έχουμε μαζί την κυβέρνηση». «Ζητάμε από του 162 βουλευτές, τώρα εντάξει να χαθεί ένας – δυο δεν είναι, να στηρίξουν την κυβέρνηση. Εάν αυτό γίνει μπορεί να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε.

«Αν πέσει η κυβέρνηση θα πέσει δυστυχώς από αριστερούς βουλευτές. Η κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές, αν αναγκαστούμε θα πάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», επισήμανε προσθέτοντας ότι «η λόγικη είναι ότι αυτός που δεν ψηφίζει την κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να μπει στο ψηφοδέλτιο».

Για την περίπτωση να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στροφή στην πολιτική του όπως ζητούν οι εσωκομματικοί διαφωνούντες είπε ότι αυτό θα σήμαινε μια «τρομακτικά μεγάλη χρεοκοπία για την Ελλάδα που θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα». «Θα το δείξει η ζωή», είπε σε ερώτηση για το εάν οι δρόμοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίζουν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι προβληματίζονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας γιατί όπως είπε «μια ιστορία τόσων χρόνων δεν είναι εύκολο να την πετάξεις στο δρόμο». Σημείωσε ότι η αντιφατικότητα που βλέπει κάποιος στις δηλώσεις τους «έχει άμεση σχέση με αυτό».

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να σκοτωθεί (πολιτικά) ο Αλέξης», είπε και εκτίμησε ότι οι διαφωνίες είναι πολιτικές όπως και τα προβλήματα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «είναι ένας αγωνιστής της Αριστεράς από τα 15 του, μένει σταθερός στις απόψεις του και στην στρατηγική που έχει χαράξει» και κυρίως «κάνει αυτό που δυστυχώς οι Αριστεροί δεν το είχαμε καταφέρει τόσα χρόνια, να αντιστοιχείται με τις ανάγκες του κόσμου».

Παραδέχθηκε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι υπήρχε και άλλη λύση. «Θεωρώ», συνέχισε, «ότι κάναμε σε δυο θέματα εκτιμήσεις στις οποίες πέσαμε έξω». Το ένα θέμα είπε είναι ότι θεωρούσε ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων της Ευρώπης, είναι αρνητικός «αλλά θα υποχωρήσουν σε έναν βαθμό» και το άλλο «ότι είχαμε εκτιμήσει υπερβολικά τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρες του νότου να αντισταθούμε».

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού πολιτικού κόμματος ως αντίπαλο δέος στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του ανέφερε ότι «και τον Τσίπρα να είχε ένα κόμμα το οποίο δεν αντιστοιχείται στις ανάγκες του λαού δεν θα είχε τύχη» και προέβλεψε ότι «δεν θα έχει μεγάλη τύχη» και θα είναι δύσκολο να μπει στη Βουλή.

Αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε τη γνώμη ότι «η στάση της την τελευταία μέρα στη Βουλή σαν να διαφοροποιήθηκε πολύ».

Πρόσθεσε ότι η κα Κωνσταντοπούλου ενώ θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη πρόεδρος της Βουλής που έχει περάσει ποτέ «δυστυχώς έμπλεξε με τα πολύ εσωτερικά» και έτσι όπως είπε ο υπουργός έχασε την ευκαιρία ενώ της δόθηκε με 250 ψήφους και «δυστυχώς έχει δημιουργήσει προβλήματα». .

 

Ν. Παππάς: Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή

«Ο μηδενισμός δεν βοηθά κανέναν, ούτε αυτούς που τον χρησιμοποιούν», επισημαίνει ο Νίκος Παππάς  στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφορικά με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, και εμφανίζεται σκληρός έναντι των διαφωνούντων βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, “στηρίζω καταψηφίζοντας”, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», σημειώνει υπουργός Επικρατείας και συμπληρώνει ότι τα εν λόγω στελέχη προτείνουν «Μνημόνιο και δραχμή».«Αν ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός Ασφαλίσεων και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων; Αν κάποιος απαντά θετικά, λέει ψέματα», δηλώνει.

Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας ότι «το να κάνεις κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει η έδρα στη Βουλή είναι αναντίστοιχο του ρόλου του προεδρεύοντος.Το χρέος, για παράδειγμα, δεν μειώνεται όταν το βρίζεις και το ονοματίζεις στο σύνολό του κιόλας με ένα κάρο επίθετα. Μειώνεται όταν επιμένεις και καταφέρνεις να συζητηθεί όπως έγινε τώρα» συνεχίζει για να προσθέσει: «Το να υπονοείς ότι τα προβλήματα θα λυθούν αν πάμε τον κ. Τόμσεν στα δικαστήρια, είναι μια άποψη που υποβιβάζει μέχρι εκμηδενισμού την πολιτική, τα κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και συμμαχίες».

M. Γλέζος: Καλώ τους πολίτες να αντιδράσουν- Θα είμαι με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το ιδρύσαμε

Στις εκλογές ο ίδιος θα στηρίξει τις δυνάμεις που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο Μανώλης Γλέζος στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» κάνοντας σαφή λόγο στη σημασία να ακουστεί η φωνή των οργανώσεων του κόμματος.

«Θα είμαι με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το ιδρύσαμε και με όλες τις δυνάμεις που το ιδρύσαμε και με εκείνες που θέλουν τα οράματα που είχαν ειπωθεί και καταγραφεί τότε», είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από πολιτικές συνάμεις και στην πορεία αποφασίστηκε ένα μέρος τους να γίνει ενιαίο κόμμα, τώρα το ενιαίο κόμμα έχει διασπαστεί στα τρία, είναι αυτοί που διοικούν το μέγαρο Μαξίμου, η ομάδα του Λαφαζάνη και είναι και η ομάδα της ΚΟΕ», τόνισε.

Αναφορικά με την πιθανότητα συμπόρευσης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι «για μένα η μορφή του νομίσματος δεν είναι καταλυτική για το ρόλο του νομίσματος» και πως «εάν ο αγαπητός Παναγιώτης θεωρεί ότι η μορφή του νομίσματος ανατρέπει το ρόλο του νομίσματος να μας το πει».

Τόνισε ότι είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να αντισταθεί στην «απαράδεκτη αυτή συμφωνία», «ευθύνη ακόμα περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη συμφωνία εκτίμησε ότι «υποδουλώνει τον ελληνικό λαό για γενεές ολόκληρες» και πως «έχουμε δικαίωμα να υπουδούλωσαμε τον ευατό μας, δεν έχουμε δικαίωμα να υποδουλώσουμε των άλλων και δεν έχουμε δικαίωμα κανένα απολύτως να υποδουλώσουμε τις επόμενες γενιές».

Κάλεσε σε αντίδραση στις επιλογές του ενιαίου κόμματος, διευκρινίζοντας ότι «κατά πόσο στο ενιαίο κόμμα έχει ευθύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι άλλο θέμα», «έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν και όλοι που ανήκουν στην ηγεσία του ενιαίου κόμματος».

«Καλώ τους πολίτες να αντιδράσουν. Πρώτα πρώτα τους ίδιους τους παράγοντες του ενιαίου κόμματος να συνέλθουν», σημείωσε ο κ. Γλέζος εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιληφθεί ότι θα πρέπει να ταυτιστεί με την ιστορία» και ότι «θα απεγκλωβιστεί από ορισμένες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα στο κυβερνητικό σχήμα και ιδιαίτερα στο μέγαρο Μαξίμου».