Στο Eurogroup με 251 ΝΑΙ για το μέλλον της χώρας- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG

11 Ιουλ 2015

Στις 4 μ.μ  θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας, καθώς θα κρίνει το αίτημα για το δάνειο από τον ESM, ενώ από το πρωί συνεδριάζει  η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στις αποσκευές του, ένα ισχυρό όπλο τα 251 ΝΑΙ που του έδωσε η Ελληνική Βουλή με την συνδρομή  και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την εποχή της κρίσης. Παράλληλα, όμως,  αφήνει πίσω του μια κλονισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία ενδέχεται να λάβουν υπόψη τους οι συνάδελφοί του στη συνεδρίαση.

Στα θετικά, μπορεί να προστεθεί και η θετική γνωμοδότηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, προς τους υπουργών των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε στο Reuters , πρόσωπο κοντά στη διαδικασία

Η θετική αξιολόγηση, μαζί με το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της, θα αποτελέσουν το κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί, πάντως, το κλίμα όπως έχει καταγραφεί, κυρίως μετά το δημοψήφισμα είναι αρνητικό έναντι της Ελλάδα, ενώ κλειδί αποτελεί και το θέμα της βιωσιμότητας και ρύθμισης του χρέους. Η Γερμανία έχει εκφράσει την επιφυλακτικότητά της, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αποκλείει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους που θα μείωνε την πραγματική του αξία. Πάντως η Ελλάδα έχει την ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου.