Τι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιχάλης Κυριακίδης 07 Μαϊ 2023

Καθώς, απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, όχι μόνον την σειρά κατάταξης των κομμάτων  στη νέα Βουλή, αλλά και τη δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές.

Δύο  τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτή της Metron Analysis για το Mega, και της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δείχνουν ότι ο μοναδικός συνδυασμός που μπορεί να δώσει κυβέρνηση από τη Βουλή της απλής αναλογικής, είναι η σύμπραξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  που θα μπορούσαν να σχηματίζουν μία κυβέρνηση με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 154-  157 εδρών.

Η εξέλιξη αυτή, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ανησυχεί δύο πρωταγωνιστές των εκλογών, για διαφορετικούς λόγους. Το Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, δεν επιθυμεί  μια τέτοια εξέλιξη  και το ενδεχόμενο να βρεθεί με το δίλλημα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως  προβλέπει το Σύνταγμα, που ζητά να εξαντληθούν οι προσπάθειες για την συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου  να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος διακηρύσσει, ότι σέβεται τους θεσμούς, θα πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στους πολίτες- κυρίως αυτούς που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου,  γιατί δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση…  

Είναι σαφές πως η προτροπή του Συντάγματος είναι να καταβληθεί προσπάθεια και να αναζητηθούν συγκλίσεις, που είναι βασική και ουσιώδης παράμετρος της Δημοκρατίας.    

 Για το λόγο αυτό, τόσο ο ίδιος, όσο και τα στελέχη του αν και βλέπουν μεγάλη νίκη που θα αγγίζει ή θα ξεπερνά το ποσοστό αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές  δεν… ενθουσιάζονται με μαθηματικές εξισώσεις  που οδηγούν σε μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, δεν θέλουν να τους μείνει στα χέρια ο «μουντζούρης». Επιχειρούν να αποσείσουν  από πάνω τους την αποκλειστική ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη. Μια εξέλιξη που θα είναι πλήγμα για την Δημοκρατία.

Για τον λόγο αυτό, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα στελέχη του κόμματός του- ακόμη και ορισμένοι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναζητούν εναγωνίως  μεγάλες  και βαθιές διαχωριστικές γραμμές  από το κόμμα  του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, «ανακάλυψε» μία, αυτήν για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει  τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων… Είναι βέβαιο πως είναι αναγκαία σήμερα  η αλλαγή αυτού του άρθρου και δεν γνωρίζω πια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σήμερα για το θέμα αυτό, καθώς αποφεύγει να πάρει θέση.

Είναι, όμως τόσο σημαντικός  λόγος αυτός για να μην σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας;  Έτσι και αλλιώς όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ενδεχόμενη  συνεργασία. Να σημειώσουμε, επίσης, πως κατά την περίοδο διακυβέρνησής της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  ψήφισε στη Βουλή, πολλά από τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνησή, ενώ έγιναν δεκτές και τροπολογίες που υπέβαλε..

Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ακόμη ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι «εμμονικός» μαζί του. Σωστά. Και προφανώς το γεγονός της παρακολούθησής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ από τις υπηρεσίες στις οποίες προϊσταται ο ίδιος  να έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς δεν δόθηκε καμιά πειστική εξήγηση…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό για το κόμμα του και πολύ χαμηλό, μονοψήφιο, για το κόμμα του Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του κατά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάθεται, επίσης, σε αναμμένα κάρβουνα.  Θα επιθυμούσε, ένα υψηλό ποσοστό για το κόμμα του και πολύ χαμηλό για τη ΝΔ. Έτσι δεν θα χρειαστεί  να αντιμετωπίσει  το δίλημμα  συνεργασίας με τον  Μητσοτάκη. Ωστόσο, στις δημόσιες τοποθετήσεις του  μιλά για κυβερνήσεις συνεργασίας με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και ανακοίνωσε τις προτάσεις του κόμματός σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.

Ο όρος που θέτει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι κοινής αποδοχής  και όχι ο Μητσοτάκης είναι το μεγάλο «αγκάθι» σε μια τέτοια συνεργασία. Έχει όμως και άλλα «αγκάθια» να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα  με τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  αναμένεται να εκλέξει από 35- 40 βουλευτές, ενώ στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, θα χάσει τουλάχιστον τους μισούς, ακόμη και αν συγκεντρώσει τα ίδια ποσοστά με τις πρώτες.

Επιπλέον, εάν ο «μουντζούρης» μείνει στα δικά του χέρια, θα πάρει την ευθύνη, ότι παρά την συνταγματική προτροπή, οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Είναι γνωστό πως οι γάμοι χωρίς έρωτα δεν είναι εύκολοι… Και οι κυβερνητικές συνεργασίες σε μια χώρα με μακρά παράδοση ασυνενοησίας και ενός μόνιμου κλίματος οξύτητας και αντιπαράθεσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Είναι, όμως η πρώτη φορά που σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας δίνεται η ευκαιρία να ανατραπεί αυτή η παράδοση και να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα αλλάξουν το κλίμα αντιπαλότητας και εχθρότητας, εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Το συνοικέσιο που προσφέρει η συνταγματική προτροπή σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, είναι μια ευκαιρία. Και η ζωή έχει δείξει πως πολλά συνοικέσια, ακόμη και χωρίς έρωτα, οδήγησαν σε ευτυχισμένους γάμους....

Ας ελπίσουμε ότι το βράδυ των εκλογών, όταν τα δεδομένα θα είναι γνωστά και εφόσον  επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι δύο πρωταγωνιστές θα σκεφθούν πιο ψύχραιμα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.

Εξ΄άλλου, στο όχι μακρυνό μέλλον, οι κυβερνήσεις συνεργασίας ΚΑΙ στην Ελλάδα, θα είναι μια αναγκαιότητα.