Με 229 «Ναι» πέρασε η συμφωνία στη Βουλή- 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΟΧΙ- 6 Παρών

16 Ιουλ 2015

Με 229 «ναι» ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο.ορία.  Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 32 ψήφισαν «όχι», 6 «παρών» και μία ήταν απούσα.

«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν οι εξής:

Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Δημήτρης Στρατούλης, Κων/νος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Καραγιαννίδης Χρήστος, Σταθάς Ιωάννης, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Κων/νος Λαπαβίτσας, Θωμάς Κότσιος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αμανατίδου Δέσποινα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Δερμιτζάκης Χαράλαμπος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λουτσάκος Στάθης, Ζήση Ζάννα, Κυριακάκης Βασίλειος.

«Παρών» ψήφισαν η Ηρώ Διώτη και η Λέβα Βασιλική.

 

Η συζήτηση

Nέα προσπάθεια από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, απερρίφθη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς η πρότασή της συγκέντρωσε μόλις δύο ψήφους….

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέβηκε από το βήμα, ενώ πολλοί βουλευτές την καλούσαν να παραιτηθεί. Τελικά η συζήτηση ξεκίνησε στις 9.35 επί του νομοσχεδίου με προεδρεύοντα τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο.

Στην ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου, ήταν οξύτατη και μίλησε για «μαύρη μέρα» του Κοινοβουλίου.

«Αν το είχαν φέρει οι δυνάμεις του μνημονίου θα το είχα καταγγείλει άρθρο άρθρο, το φέρνει, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται και αν αυτός ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν σταματά την επανάληψή του» είπε η πρόεδρος της Βουλής

Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι αυτό που θέλει την Αριστερά να χάνει τη δύναμή της και τα συμφέροντα της διαπλοκής να τοποθετούν τις μαριονέτες τους στις θέσεις κλειδιά. Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται, η Κ.Ο. πρέπει να τον θωρακίσει και όχι να του ρίξει την χαριστική βολή. Αντί να τον παρακαλάει να την εκβιάσει. Κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός προς τιμήν του».

Διάσκεψη των Προέδρων

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η πρόταση αυτή τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και υποστηρίχθηκε με 10 ψήφους. Επτά ψήφισαν κατά και δύο παρών (οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ) οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τις ίδιες απαράδεκτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν εκτός από τον κ. Φίλη, οι βουλευτές από την ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Ζερδελής είχε εισηγηθεί να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση του νομοσχεδίου ωστόσο η πρόταση αυτή είχε μόνο την θετική ψήφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ΚΚΕ όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή διαφωνίες, για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά κατά την ψηφοφορία.