Χρεοκοπία με Πρόγραμμα

Νίκος Διακουλάκης 10 Ιουν 2012

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την ανάπτυξη, είναι μια προσπάθεια φτιασιδώματος και απαλλαγής από τις αρχικές κραυγαλέες επιλογές τύπου 100.000 προσλήψεις, επαναφορά των προ μνημονίου μισθών, εκτεταμένες κρατικοποιήσεις, κ.λπ.

.

Δεν παύει όμως να είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα για τριτοκοσμική χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 8.000 λέξεις, ο όρος «Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται μόνο μία φορά, όπου ζητείται «να ενισχυθεί η Ελλάδα είτε με άτοκη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

.

Το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο για πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης, όπου όμως το κύριο βάρος δίνεται στις «ισχυρές δυνατότητες για αναπτυξιακές συνεργασίες που φαίνεται να υπάρχουν με τη Ρωσία, την Κίνα, χώρες του αραβικού κόσμου και άλλες χώρες». Δεν είναι όμως σίγουροι, κι έτσι το πρόγραμμα προβλέπει ότι «ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εξακρίβωση ακριβώς των εν λόγω δυνατοτήτων»!

.

Αλλά παρά το ότι δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για τα αποτελέσματα μιας εκτός ΕΕ περιπλάνησης, το πρόγραμμα επιμένει ότι «η δυναμική του προγράμματός μας θα εξαρτηθεί και από τη στάση άλλων δυνάμεων, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα, τον αραβικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική. Και επομένως η δυναμική τού προγράμματός μας θα εξαρτηθεί και από τη δική τους στάση». Και αν η δική τους στάση δεν θα συμπέσει με τις δικές μας επιθυμίες, τι γίνεται;

.

Στο μεταξύ, και μέχρι να εξακριβώσουμε αυτές τις προθέσεις, θα τα έχουμε σπάσει με το φυσικό μας χώρο και με ό,τι έχουμε χτίσει με κόπο και θυσίες δεκαετίες τώρα με τους εταίρους μας, σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, παρά τα όποια προβλήματα.

.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς ότι το χρεοκοπημένο κράτος μας διασώζεται μόνο επειδή υπάρχουν τα ευνοϊκά δάνεια, όχι των αγορών, αλλά των υπόλοιπων 16 χωρών της ευρωζώνης, ότι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις μας, η αγροτική οικονομία, τα προγράμματα απασχόλησης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και πολλά άλλα, χρηματοδοτούνται χρόνια τώρα με δεκάδες δισ. ευρώ δωρεάν λεφτά και όχι δάνεια, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του ΕΣΠΑ, ότι το εξωτερικό μας εμπόριο γίνεται κυρίως με τις χώρες της ΕΕ, ότι σχεδιάζονται τώρα οι νέες αναπτυξιακές πολιτικές και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, από το οποίο  κινδυνεύουμε να μείνουμε απέξω.

.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καθησυχάζει βέβαια λέγοντας ότι θα αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης, σε μια νέα λογική τού «λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν μας λέει πόσα και αν θα τα έχουμε πριν χρεοκοπήσουμε (επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, πάταξη της παραοικονομίας, φορολόγηση του πλούτου, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων,  ενεργοποίηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και της οικονομικής διπλωματίας).

.

Το άκρον άωτον βέβαια είναι η θέση ότι με την «αναστολή αποπληρωμής τόκων, θα απελευθερωθούν δεκάδες δισεκατομμύρια, τα οποία, αντί να κατευθύνονται στους δανειστές, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας». Είναι όμως γνωστό ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν, δεν τα έχουμε ως δικά μας έσοδα στον προϋπολογισμό μας. Υπάρχουν μόνο ως μέρος της δανειακής σύμβασης και μας τα δίνουν μόνο και μόνο για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων και όχι για να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε.

.

Ως προς τις δαπάνες, μας διαβεβαιώνουν ότι «η δομή του προγράμματος συνίσταται στη σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών γιατί το ύψος των πρωτογενών δαπανών δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω». Δεν μας εξηγείται όμως το πώς θα επιτευχθεί αυτή η σταθεροποίηση ενώ προγραμματίζονται νέες παροχές και ελαφρύνσεις και ενώ διακηρύσσεται ότι είναι «επείγουσα ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και ανάκαμψης της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

.

Οι προθέσεις βέβαια είναι καλές, μια και «θα ακολουθήσουμε έναν δημοσιονομικό κανόνα ειδικού σκοπού, που στοχεύει σε ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα του τακτικού προϋπολογισμού». Επειδή όμως η εξίσωση προφανώς δεν βγαίνει, περιλήφθηκε στο πρόγραμμα και το μετεκλογικό άλλοθι: «ο καταρρέων δικομματισμός παραδίδει άδεια ταμεία».

.

Τότε δεν θα υπάρχουν όμως τα δάνεια, τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα λοιπά ευρωπαϊκά κονδύλια για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία, οπότε η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναπόφευκτη.