Ένα εμβόλιο για την Ευρώπη

Αλέκος Κρητικός 18 Νοε 2020


 

Δύο μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και BionTech ότι ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδεικνύοντας υψηλού βαθμού αντανακλαστικά, ενέκρινε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου τη σύναψη σύμβασης με τις δύο αυτές εταιρείες για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες ήταν προχωρημένες ήδη από τον Σεπτέμβριο. Είχαν προηγηθεί τρεις άλλες συμβάσεις με ισάριθμες εταιρείες για προμήθεια εμβολίων, οι οποίες διασφαλίζουν συνολικά, μαζί με την προχθεσινή, ένα δισεκατομμύριο δόσεις για τους πολίτες της ΕΕ. Αυτή όμως η τέταρτη σύμβαση είναι η πρώτη που συνάπτεται με εταιρεία που έχει αναπτύξει επιτυχώς το εμβόλιο. 


Η πρόοδος στην ανάπτυξη των εμβολίων και οι πρωτοβουλίες αυτές της ΕΕ δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για έξοδο των κρατών μελών της από την κρίση της πανδημίας σε ορατό χρόνο. Η ανακοίνωση μάλιστα των Pfizer/BioNTech προκάλεσε τέτοια ευφορία που ανάγκασε τους ηγέτες των οκτώ χωρών που μετείχαν σε τηλεδιάσκεψη ανταλλαγής απόψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης – μεταξύ τους και ο Κυρ. Μητσοτάκης – να επισημάνουν ότι η προσμονή του εμβολίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων. 


Αυτή είναι η υγειονομική πλευρά των πρωτοβουλιών της ΕΕ, τεράστιας οπωσδήποτε σημασίας, η οποία όμως συγκαλύπτει μια άλλη πλευρά, πολύ σημαντική επίσης. Την άλλη πλευρά αναδεικνύει η δήλωση που έκανε  ο γερμανός υπουργός Υγείας με την ευκαιρία της προ ημερών ανακοίνωσης των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα του και οι άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να διασφαλίσουν, η καθεμιά από μόνη της, την προμήθεια επαρκών δόσεων για τους πολίτες τους· δεν επιχείρησαν όμως τέτοιες μονομερείς κινήσεις επειδή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αυτές δεν θα ήταν συμβατές με την αντίληψή τους για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για ενιαία προμήθεια εμβολίων, εκτός από το αμιγώς υγειονομικό τους ενδιαφέρον, αποτελούν μια υψηλού συμβολισμού εκδήλωση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ενωμένης Ευρώπης.


Οι πρωτοβουλίες για την κοινή προμήθεια εμβολίων έρχονται σε συνέχεια των ιστορικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι αποφάσεις εκείνες έδειξαν ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση. Δυστυχώς, χρειάσθηκε να ενσκήψει η  πανδημία για να ενισχυθεί μεταξύ των χωρών αλλά και των πολιτών της ΕΕ η αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο με κοινές αξίες, κοινά προβλήματα, κοινούς στόχους και κοινό μέλλον και ότι μόνη επιλογή τους είναι η διαρκής ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η περισσότερη Ευρώπη. Οι αποφάσεις για την από κοινού προμήθεια εμβολίων είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η ΕΕ έχει πάρει αυτή την πορεία. Το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών αλλά και για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. 

 


Πηγή: www.tanea.gr