Στ. Θεοδωράκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τους φτωχούς απροστάτευτους»

30 Ιουν 2015

“Η κυβέρνηση είχε στήριξη και εντολή να διαπραγματευτεί αλλά αντί να κάνει μια έντιμη συμφωνία ή να αρνηθεί καταφεύγει στον λαό να πάρει την απόφαση. Αυτή δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση”, δήλωσε o Σταύρος Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην εκπομπή “Στον Ενικό”, στο Star. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε παράλληλα ότι “η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφήνει απροστάτευτο στις ορέξεις των αγορών τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη γιατί εκείνος είναι που θα πληγεί περισσότερο ”.

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

– Κάλεσα τον κ. Τσίπρα να σκεφτεί καλά το μέλλον της χώρας και το δικό του. Έχει λίγες ώρες ακόμα καθώς την Τρίτη βράδυ τελειώνει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα από την Τετάρτη η Ελλάδα να είναι απροστάτευτη σε κάθε επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει μια συμφωνία και να απομακρυνθεί από τον επικίνδυνο δρόμο του δημοψηφίσματος. Υπερασπίζομαι τα δημοψηφίσματα και πρέπει να γίνονται, αλλά το συγκεκριμένο γίνεται σε τραγικά δύσκολη στιγμή. Δημοψηφίσματα δεν κάνουμε επειδή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο στο κόμμα μας. Η κυβέρνηση είχε στήριξη και εντολή να διαπραγματευτεί αλλά αντί να κάνει μια έντιμη συμφωνία ή να αρνηθεί και να πει στη Βουλή ‘’αρνούμαι να κάνω συμφωνία’’, λέει στον λαό να πάρει την απόφαση. Αυτή δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση.

– Η Ελλάδα χάνει κάθε ώρα κι έναν σύμμαχο. Ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Κινέζος πρωθυπουργός, οι Αμερικανοί, όλοι λένε ‘’μην πάτε να φύγετε από το λιμάνι της Ε.Ε.’’. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι δεν φεύγουμε από το λιμάνι, αλλά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται την άποψή του.

– Το κείμενο Γιούνκερ, είναι ένα κείμενο εργασίας και όχι η τελική πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι άλλη είναι η τελική πρόταση κι αυτή είναι η πρόταση της Παρασκευής. Αυτή θα έπρεπε να βάλει σε ψηφοφορία ο κ. Τσίπρας. Αυτή ετέθη στην κυβέρνηση, όμως εκείνη σηκώθηκε κι έφυγε από τη διαπραγμάτευση. Πότε τέθηκε από τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης μισθών και συντάξεων; Διότι εμείς βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει 8 δισ. ευρώ και οι εταίροι 8,5 δισ. ευρώ. Για εμάς και οι δύο προτάσεις έχουν προβλήματα.

– Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα και τα μνημόνια μας δημιούργησαν προβλήματα. Δεν είναι αθώα. Δεν είναι αθώοι ούτε οι προηγούμενοι κυβερνώντες, ούτε η Ευρώπη, αλλά υπήρχε μια ελάχιστη προστασία του φτωχού. Και εννοώ τα φάρμακα. Εννοώ τα καύσιμα. Εννοώ τα τρόφιμα. Εννοώ τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα.

– Έχουν αντιληφθεί το υπονοούμενο του κ. Σόιμπλε, ότι από τη Δευτέρα βρισκόμαστε σε μηδενική βάση; Ότι θα μας δώσουν ένα μνημόνιο να το υπογράψουμε γιατί δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί ο κόσμος το καλοκαίρι; Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφήνει απροστάτευτο στις ορέξεις των αγορών τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη γιατί εκείνος είναι που θα πληγεί περισσότερο. Οι πλούσιοι έχουν τις καβάντζες τους, είτε στα στρώματα τους, είτε σε χρυσό, είτε στο εξωτερικό.

– Αν η χώρα μας φύγει από το πρόγραμμα δεν τίθεται θέμα να αυξηθεί η ρευστότητα στις τράπεζες και τότε ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Οι τράπεζες σήμερα ζουν με βοήθεια από την ΕΚΤ. Επομένως που θα βρεθούν χρήματα για να πάρει ο κόσμος; Θα γεννήσει κάποιος λεφτά;

– Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι επέλεξε να είναι αρχηγός μιας κομματικής παρέας και όχι Πρωθυπουργός. Θεώρησε ότι είναι καλύτερο να έχει στο πλάι του ευχαριστημένο τον κομματικό στρατό κι αυτό δεν τον τιμά.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνδεθούμε τώρα με τον Επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη για να έχουμε μια σύντομη συζήτηση μαζί του.

Κύριε πρόεδρε καλησπέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω πώς βλέπετε τις εξελίξεις; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει; Πιστεύετε ότι θα φτάσουμε στο δημοψήφισμα; Ή πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει ελπίδα; Ας πούμε ακούω την τελευταία ώρα ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ για συμφωνία τα επόμενα 24ωρα. Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ή θα πάμε στο δημοψήφισμα; Και τι θα γίνει την επόμενη μέρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σήμερα κάλεσα τον κ. Τσίπρα να σκεφτεί πολύ καλά το μέλλον της χώρας και το μέλλον το δικό του. Έχει λίγες ώρες ακόμα για να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Τρίτη βράδυ τελειώνουν πολλά πράγματα για την Ελλάδα. Τρίτη βράδυ τελειώνει το πρόγραμμα. Από την Τετάρτη η χώρα είναι απροστάτευτη και από τις αγορές και από τις επιθέσεις που μπορεί να δεχτεί από τις αγορές και απροστάτευτη σε κάθε επίπεδο. Αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του ο κ. Τσίπρας πάρα πολύ καλά και πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία μέχρι αύριο το βράδυ. Να κάνει μια συμφωνία, να φύγει από το δύσκολο, επικίνδυνο δρόμο του δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα – και να μιλήσουμε ίσως λίγο γι’ αυτό – είτε ναι, είτε όχι, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος για τη χώρα.

Και βλέπετε ότι η Ελλάδα χάνει κάθε ώρα και ένα σύμμαχο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί είναι επικίνδυνος δρόμος η δημοκρατία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι λάθος κάνετε. Δεν είπα αυτό. επιτρέψτε μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να καταλάβω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα δημοψηφίσματα τα έχω υπερασπιστεί. Αλλά στην πολιτική πρέπει να ξέρουμε τι λέμε, πότε το λέμε και βεβαίως πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα στη χώρα και να υπάρχουν …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως λέτε ότι είναι σε λάθος στιγμή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σε τραγική στιγμή που φάνηκε από την αντίδραση που είχε ο κόσμος. Που φάνηκε από το ρίσκο που παίρνουμε. Δημοψηφίσματα δεν κάνουμε επειδή βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο στο κόμμα μας, επειδή ο Λαφαζάνης μας τραβάει από τη μια μεριά, ο Παππάς από την άλλη, ο Βούτσης πιο πίσω και δεν ξέρω τι να κάνω και λέω ας αποφασίσει ο κόσμος. Είναι μια κυβέρνηση πέντε μηνών. Είναι μια κυβέρνηση που είχε την εντολή να κάνει μια οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Είναι μια κυβέρνηση που είχε στήριξη μεγάλη και όχι μόνο στήριξη από τους 160 βουλευτές, υπήρχε ένα μεγάλο ποσό του κόσμου που έλεγε προχώρα Τσίπρα, κάνε μια συμφωνία.

Αντί να κάνει μια συμφωνία, μια έντιμη συμφωνία, αντί να αρνηθεί μια συμφωνία και να έρθει στη Βουλή και να πει εγώ αρνούμαι να κάνω μια συμφωνία, πάρτε τις αποφάσεις, λέει στον κόσμο, κοιτάξτε εγώ προεδρεύω, εσύ όμως λαέ πάρε την απόφαση. Είναι μια απόφαση ενός δειλού πολιτικού κατεστημένου. Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση.

Και όταν μάλιστα, σας λέω, έχει την άδεια από τον ελληνικό λαό να πάρει αυτός την απόφαση. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο διαφαίνεται. Είναι ποιο; Ότι μας εγκαταλείπουν όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το πονηρό γελάκι του κ. Σόιμπλε. Και άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει, προσέξτε, ελπίζω στην κυρία Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ θα προσπαθήσει για την Ελλάδα από την Δευτέρα. Καλώς ήρθες στο κλαμπ των ανθρώπων που πιστεύουν στη βοήθεια της Γερμανίας. Το είχαμε πει από παλιά ότι θα καταλήξει σε αυτό το κλαμπ ο αδύναμος.

Το πρόβλημα είναι ο Ολάντ. Το πρόβλημα είναι ο Ρέντζι. Το πρόβλημα είναι ο Κινέζος Πρωθυπουργός. Όλοι οι άνθρωποι που μπορούν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν την Ελλάδα, οι Αμερικανοί, σας είπα οι Κινέζοι, λένε προσέξτε. Μην πάτε αυτή τη στιγμή να φύγετε από το σίγουρο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πει τώρα κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ, μα, δεν φεύγουμε από το λιμάνι της Ε.Ε.. Το ίδιο το λιμάνι λέει ότι φεύγουμε. Ο κ. Γιούνκερ και οι υπόλοιποι οι αρχηγοί των κρατών λένε ότι φεύγουμε. Ότι η Ελλάδα με αυτό το δημοψήφισμα βάζει τη βάση της απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την εντολή του κ. Τσίπρα ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Θεοδωράκη, το κείμενο Γιούνκερ το οποίο θέτει σε δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το διαβάσατε; Συμφωνείτε με αυτό; Θα το υπογράφατε; Θα ψηφίσετε ναι σε αυτό το κείμενο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ψέμα, το οποίο το είχε αποκαλύψει και ο ίδιος ο φίλος του κ. Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ, που είπε ότι αυτό ήταν ένα κείμενο εργασίας και όπως ξέρετε πολύ καλά κ. Χατζηνικολάου, σε ένα κείμενο εργασίας …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα, ποιο κείμενο εργασίας; Δεν ήταν πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν ήταν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τότε γιατί αποσύρθηκε, όπως λένε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, εάν θέλουμε να πιστέψουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συνομιλητή του κ. Τσίπρα όλο αυτό τον καιρό, τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι έχουμε μια άλλη πρόταση. Είναι η πρόταση της Παρασκευής. Δεν μπορεί να βάζει ο καθένας στο δημοψήφισμα την πρόταση που θεωρεί ότι θα πρέπει να βάλει. Εάν μιλάμε ότι πρέπει να βάλουμε μια πρόταση σε ψηφοφορία, είναι αυτή της Παρασκευής. Η τροποποιημένη πρόταση των δανειστών, η οποία έφτασε, συζητήθηκε από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση αντί να δώσει μια απάντηση, σηκώθηκε και έφυγε.

Από εκεί και πέρα όμως ξέρουμε τις προτάσεις και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση λέει, για να μην μπερδευόμαστε με πολλές παραγράφους και θα έχουν μεγάλη αδυναμία να απαντήσουν σε ερωτήματα και έχουν μεγάλη αδυναμία, ελπίζω όταν θα γίνει το debate με τον κ. Τσίπρα να είναι λίγο πιο προετοιμασμένος. Πότε τέθηκε από τους εταίρους το ζήτημα του κοψίματος των μισθών και των συντάξεων; Πότε τέθηκε; Να μας το πει.

Γιατί εμείς βλέπουμε ένα άλλο κείμενο. Βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει ένα πρόγραμμα 8 δισεκατομμυρίων, κυρίως φόρων και οι εταίροι μας προτείνουν ένα πρόγραμμα 8,5 δισεκατομμυρίων.

Για μας έχουν προβλήματα και οι προτάσεις των εταίρων και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Και κάναμε άλλες προτάσεις συγκεκριμένες και δεν ακουστήκαμε, αλλά δεν είναι του παρόντος. Αλλά έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να αποφασίσει και να πει στους εταίρους, κοιτάξτε εγώ δεν προχωράω, πάω στη Βουλή, διακόπτω τις συνομιλίες …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου κάτι άλλο, γιατί είναι το τέλος του κόσμου το δημοψήφισμα; Δηλαδή δεν έχει όντως μια σημασία το να εμφανιστεί την Δευτέρα η κυβέρνηση έχοντας πετύχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ποια χώρα κ. Χατζηνικολάου; Σε ποια χώρα; Σε μια χώρα που θα είναι εκτός προγράμματος; Το υπονοούμενο το έχουν πιάσει, τι σημαίνει αυτό που λέει ο κ. Σόιμπλε; Το υπονοούμενο ότι από τη Δευτέρα είμαστε από μηδενική βάση. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πάρτε ένα μνημόνιο, υπογράψτε το, γιατί δεν θα χρεωθεί ο κόσμος το καλοκαίρι. Γιατί δεν θα χρεωθεί ο κόσμος το φθινόπωρο.

Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα και τα μνημόνια μας δημιούργησαν μερικά προβλήματα. Δεν είναι αθώα. Δεν είναι αθώοι ούτε οι προηγούμενοι κυβερνώντες, ούτε η Ευρώπη, αλλά υπήρχε μια ελάχιστη προστασία του φτωχού, επιμένω. Και εννοώ τα φάρμακα. Εννοώ τα καύσιμα. Εννοώ τα τρόφιμα. Εννοώ τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα.

Ο πλούσιος την έχει την καβάντζα του. Στο μαξιλάρι του; Σε χρυσό; Στην Ευρώπη; Κάπου θα την έχει. Ο μεροκαματιάρης δεν την έχει την καβάντζα του. Και εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αφήνει απροστάτευτο το φτωχό λαό στο έλεος των αγορών. Συζητάνε τώρα εάν τα 60 ευρώ την ημέρα θα γίνει 20 ευρώ την ημέρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαψεύστηκε αυτό πριν από λίγο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω κάτι, γιατί είναι απλά μαθηματικά και παρακολουθείστε το συλλογισμό μου. Έχουμε κάποια λίγα λεφτά στις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι αρνούνται να αυξήσουν αυτά τα λεφτά. Είναι γνωστό. Το έχουν αποφασίσει. Και εάν η χώρα μας φύγει από το πρόγραμμα την Τρίτη τα μεσάνυχτα δεν τίθεται θέμα να αυξηθούν τα λεφτά στις ελληνικές τράπεζες με βοήθεια από το εξωτερικό.

Άρα όταν ο κόσμος σπεύσει και πάρει αυτά τα 60 ευρώ, με ποια επόμενα ευρώ θα εξυπηρετηθεί η κάρτα; Πείτε μου εσείς. Θα γεννήσει κάποιος λεφτά, ή θα γυρίσουμε στην ωραία εκδοχή κάποιων γραφικών βουλευτών ότι μπορεί να πάει στη Μεσογείων να τυπώνουμε χρήμα και να μοιράζουμε στον κόσμο; Υπάρχει μια απερίσκεπτη κατάσταση, η οποία οδηγήθηκε εκεί γιατί ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι πρέπει να είναι κυρίως αρχηγός μιας καινούργιας παρέας και όχι Πρωθυπουργούς του ελληνικού λαού.

Προειδοποιήθηκε από εμάς, προειδοποιήθηκε και ιδιαιτέρως και δημοσίως, προειδοποιήθηκε από τους φίλους μας από τον κ. Ρέντζι, από τον κ. Ολάντ. Του τα επισημάναμε. Ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι είναι καλύτερο να έχει τον κομματικό στρατό στο πλάι του ευχαριστημένο μέσα στη θολούρα ότι ο λαός θα αποφασίσει, άρα εμείς να μη βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, προτίμησε αυτό το ρόλο και δεν τον τιμά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Θεοδωράκη, σας ευχαριστώ θερμά για την παρέμβασή μας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ εγώ.