Το στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας βάζει στον «αμερικανικό γύψο» τις γραμμές παραγωγής εξοπλισμών αιχμής για την τουρκική πολεμική μηχανή. Απαγορεύεται η εξαγωγή εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τα laser των τουρκικών UAV. Επιπλέον, παγώνουν οι άδειες για τις αμερικανικές πατέντες στις οποίες στηρίζεται η παραγωγή τουρκικών όπλων υψηλής τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, κόβεται το οικονομικό οξυγόνο, με το μπλοκάρισμα τόσο της απευθείας χρηματοδότησης όσο και της πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω πολυμερών οργανισμών.
Οργή Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον.
«Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν στον στόχο τους που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποθαρρύνουν στις προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι κυρώσεις δείχνουν μια εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ αυτές θα ξεπερασθούν.
Πιέσεις και από την Ευρώπη
Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε, επίσης, απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας, «η οποία θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής (της Τουρκίας) να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν.