Άνευ λόγου Αυτοχειρία

Θανάσης Γεωργακόπουλος 31 Αυγ 2021

Ο σημερινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να διδάσκεται διεθνώς στις Σχολές Πολιτικών Επιστημών ως κορυφαίο δείγμα άνευ λόγου πολιτικού αυτοχειριασμού.

  1. Έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνησή του, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα πολιτικής κυριαρχίας. Αίφνης, με την ποιότητα του ανασχηματισμού του, δημιούργησε μόνος του θέμα.

  2. Πέραν της ασήμαντης πολιτικά απαίτησης Γεννηματά για παραίτηση Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά η μόνη πίεση για ανασχηματισμό που δέχθηκε υπήρξε από την αυγουστιάτικη (αν είναι δυνατόν) δημοσκόπηση της GPO στα ΝΕΑ. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την έμπνευση Αποστολάκη (δεδομένων των δεσμών του με γνωστό επιχειρηματικό κέντρο) ο ανασχηματισμός μοιάζει λες και του επιβλήθηκε εξωθεσμικά.

  3. Με την εκπαραθύρωση του συνόλου της ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη μοιάζει να αποδέχεται τη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, των προβλημάτων ασφαλείας και των πρόσφατων πυρκαγιών. Μια κριτική την οποία έως χθες χαρακτήριζε άδικη και μηδενιστική.

  4. Με την όλως ατυχή και άστοχη «έμπνευση Αποστολάκη» -πέραν του τελικού φιάσκου- κατ’ ουσίαν αποδέχθηκε τις κατά καιρούς προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για «συγκυβέρνηση» σε κρίσιμους τομείς, την οποία είχε αρνηθεί παλιότερα για το Υπουργείο Υγείας όσο και πρόσφατα στη Βουλή για τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η έμπνευση αυτή ήταν το κορυφαίο σημείο αυτο-αμφισβήτησης της κυριαρχίας του.

  5. Η εκπαραθύρωση Χρυσοχοϊδη, ο οποίος να σημειωθεί δεν ήταν τυπικά προϊστάμενος της Πυροσβεστικής, δεν ήταν μόνο πλήγμα στο άνοιγμα προς το Κέντρο αλλά και στη χρηστή και άξια διακυβέρνηση ανθρώπων αφοσιωμένων και αποφασισμένων να κάνουν έργο. Η δε άθλια εξήγηση κυβερνητικών πηγών «… ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έφυγε μόνο για τις μεγάλες φωτιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, για τα οποία είχε δεχθεί κριτική τόσο από τα Αριστερά όσο και από τα Δεξιά.», μοιάζει να λέει πως ζητούμενο είναι η ακινησία, πράγμα που φωτογραφίζει και η επιλογή του διαδόχου του.

  6. Επιμέρους δεύτερες επιλογές, όπως η είσοδος κάποιων μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. σε θέσεις Υφυπουργών, καθώς επενδύονται με τοπικά κριτήρια, έχουν έντονο άρωμα παλαιοκομματισμού. Αλήθεια την αναγέννηση της Εύβοιας θα την αναλάβει η επιτροπή υπό τον Στ. Μπένο ή, με βάση τις δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Αλιευτικής Πολιτικής -κατά τα άλλα- Σ. Κεδίκογλου;

Τελικά είναι μεγάλο «κατόρθωμα» να βάζεις τέτοιο αυτογκόλ την ώρα που οι πολιτικοί σου αντίπαλοι είναι βυθισμένοι στην αναξιοπιστία, δε σε πιέζουν αποτελεσματικά ούτε εμπνέουν.