Ελλάδα 2.0: Το dianthus caryophyllus και το παράδειγμα της Ν. Κορέας

Αννα Διαμαντοπούλου 03 Απρ 2021

Μετά από δύο μεγάλες κρίσεις μία υγειονομική και μία οικονομική και μετά από, ιστορικής σημασίας, πολιτικές επιλογές της ΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον της παραδόξως με αισιοδοξία.

Απίστευτα σημαντικοί πόροι και ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων και έργων που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο του 21ου αιώνα σχεδιάζονται αυτή την στιγμή σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλεπήβολο και αποτελεί στοίχημα για όλο το πολιτικό σύστημα, την επιχειρηματική κοινότητα και τους πολίτες.


Η Ελλάδα μετά την καταιγίδα της πανδημίας ετοιμάζει υπερωκεάνια για πιο ήρεμες θάλασσες. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι. Το σχέδιο Πισσαρίδη έθεσε το πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που οι περισσότερες συζητούνται εδώ και 25 χρόνια. Για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που παρουσιάστηκε δούλεψαν σημαντικοί φορείς, ινστιτούτα, επιστήμονες και κυβερνητικά επιτελεία με προτεραιότητες τις πολιτικές επιλογές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της κλιματικής αλλαγής και μιας δίκαιης κοινωνίας που κανείς δεν μένει πίσω.


Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Το σχέδιο θα πρέπει να εξειδικευτεί σε θεματικό και περιφερειακό επίπεδο. Η οργανωμένη και αποτελεσματική διαβούλευση που μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε διλλήματα κατακερματισμών και ικανοποίησης εφήμερων αναγκών, θα δούμε τον κακό εαυτό μας να ξεπροβάλλει σε πολλούς δρόμους μη επιτρέποντας αλλαγές και ονομάζοντας την στασιμότητα πρόοδο.


Όμως αυτή την φορά θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά δίνοντας πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες της νέας γενιάς και στο μέλλον της χώρας σε έναν κόσμο που άλλαξε. Ίσως αυτός να είναι ο φόρος τιμής στους ήρωες που έκαναν την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος. Όλες αυτές είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζει πρωτίστως η κυβέρνηση. Όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ενθουσιασμός, η έμπνευση , η συμμετοχή όσων, γίνεται περισσότερο δυνάμεων σε ένα σχέδιο έχει να κάνει με το πόσο αυτό αγγίζει τον καθένα και πόσο τον κάνει να αισθάνεται ότι οι στόχοι της χώρας είναι και δικοί του στόχοι.

Θα αναφερθώ λοιπόν σε τρία σημεία που αφορούν όχι στο «πρότζεκτ» , όχι στο πρόγραμμα , όχι στο σχέδιο (όλα εξαιρετικά σημαντικά) αλλά στην ουσιαστική σχέση τους με την κοινωνία .


1. Το όνομα:  Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ανεπισήμως Ταμείο Ανάκαμψης. Για φανταστείτε να σας προσφέρουν μία ανθοδέσμη με dianthus caryophyllus πόσο πολύ θα σας συγκινούσε αυτή η ονομασία για τα μυρωδάτα γαρύφαλλα; Το όλο σχέδιο χρειάζεται μια σύντομη και απλή επικεφαλίδα. Υπάρχουν πολλά μυαλά για να προτείνουν ωραίες ιδέες.


2. Η παρουσίαση: Ανήκω σ΄ αυτούς τους πολύ λίγους που διάβασα αναλυτικά το μέχρι στιγμής σχέδιο. Είναι εντυπωσιακό και με το βλέμμα πραγματικά στον 21ο αιώνα. Πως θα φτάσει η ουσία του και οι στόχοι του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών; Έχοντας δει πολλά σχέδια πολλών χωρών τα τελευταία χρόνια θα έλεγα να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η Νότια Κορέα παρουσίασε το πενταετές  σχέδιο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Σε κάθε τομέα επελέγησαν τρεις ποσοτικοί στόχοι, παρουσιάστηκαν με σκίτσα και νούμερα και έγιναν αντιληπτοί από τους πολίτες. Δεν ήξεραν μόνο τι επρόκειτο να γίνει αλλά και πως θα έκριναν την κυβέρνηση τους. Καταθέτω αν και δεν είναι δόκιμο για αρθρογραφία ένα δείγμα του σχεδίου.





3. Το πολιτικό αφήγημα: Ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο που αφορά στις επόμενες γενιές πρέπει να έχει ένα πολιτικό αφήγημα. Ένα πολιτικό αφήγημα που αγγίζει τα μεγάλα διακυβεύματα της πολιτικής: την θωράκιση και την ανεξαρτησία της χώρας τόσο στα σύνορα της αλλά και από εξαρτήσεις οικονομικές ή πρώτων υλών, την λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών προς όφελος των πολιτών με την χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, την πρόσβαση όλων χωρίς εξαίρεση ανεξάρτητα από οικονομική κατάσταση, φύλο, ηλικία ή περιοχή καταγωγής στα αγαθά της νέας εποχής, την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών, την προστασία των αδυνάμων, την στήριξη του πολιτισμού και την αναγόρευση του σε πηγή κοινωνικής ανάπτυξης και πλούτου της χώρας. Οι εκατοντάδες δράσεις και τα προγράμματα, οι αναγκαίες επενδύσεις , η καινοτομία, η ενεργειακή αναγέννηση, όλα αυτά εξυπηρετούν τα παραπάνω μόνιμα διακυβεύματα της πολιτικής, αλλά είναι τα μέσα.Το πολιτικό αφήγημα θα πρέπει να διαχωρίζει τους στόχους από τα μέσα. Και σ΄ αυτό λοιπόν το μεγάλο σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδος από τις κρίσεις το στοίχημα είναι ο σωστός συνδυασμός του εθνικού και κοινωνικού στόχου με την τεχνοκρατική οργάνωση των μέσων που τους εξυπηρετούν.

Πηγή: liberal.gr