Φόβοι και αλχημείες

Αλέκος Κρητικός 20 Μαϊ 2020



Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή 15 Μαΐου ένα ψήφισμα στο οποίο, με μάλλον ασυνήθιστα οξείες διατυπώσεις, εκφράζει σοβαρούς φόβους και απευθύνει αντίστοιχες προειδοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προανάκρουσμα του ύφους του ψηφίσματος ήταν το προ ημερών άρθρο στο Politico του Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επίμονου φεντεραλιστή, στο οποίο καλούσε την Επιτροπή να αποφύγει τα μαγικά τρικ και να προβλέψει πραγματικό χρήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Στην ίδια γραμμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί την Επιτροπή να μην κάνει «χρήση παραπλανητικών βασικών αριθμητικών στοιχείων», υπογραμμίζει ότι «η εμπροσθοβαρής κατανομή των πόρων μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, ιδίως στην πολιτική συνοχής, αλλά δεν παρέχει επιπλέον κονδύλια και δεν μπορεί να διαφημιστεί ως τέτοια». Κορυφώνει δε σε πολύ υψηλούς τόνους τις προειδοποιήσεις του, καλώντας την Επιτροπή «να μην καταφύγει σε χρηματοοικονομικές αλχημείες και αμφιλεγόμενους πολλαπλασιαστές προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό φιλόδοξα αριθμητικά στοιχεία».


Φαίνεται ότι κάτι έχει υπόψη του το Ευρωκοινοβούλιο και αυτό μάλλον δικαιολογεί την οξύτητα της προκαταβολικής αντίδρασής του. Και με τις προειδοποιητικές βολές του επιχειρεί να αποτρέψει ιδέες που πιθανόν άρχισαν να επικρατούν τώρα που υποχωρεί ο πανικός του πρώτου καιρού. Πιθανότατα φοβάται ότι οι χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ κάνουν δεύτερες σκέψεις επί των ενθουσιωδών εξαγγελιών στις οποίες προέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 23ης Απριλίου· με αφορμή τις οποίες, εξάλλου, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής να μην ξεχάσει να τη ρωτήσει πριν οριστικοποιήσει τις προτάσεις της.


Για να μην αφήσει τέτοια περιθώρια, το Ευρωκοινοβούλιο συγκεκριμενοποιεί στα 2 τρισ. ευρώ το ύψος που πρέπει να έχει το σχέδιο ανάκαμψης, με πόρους που θα προέλθουν από «έκδοση ομολόγων ανάκαμψης μεγάλης διάρκειας, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ» και ζητεί η εκταμίευσή του να γίνει, κατά το πλείστον, μέσω επιχορηγήσεων. Συμπληρώνει δε τις προτάσεις του με την επιμονή του για θέσπιση νέων ιδίων πόρων της ΕΕ που, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στην κάλυψη των πρόσθετων, λόγω κρίσης, αναγκών.

 

Εκτός από τους φόβους του και τις συνακόλουθες προειδοποιήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει στο ψήφισμά του και σε προτάσεις που δεν περιορίζονται στο αυστηρά δημοσιονομικό πεδίο αλλά αφορούν και σοβαρά θεσμικά ζητήματα που προκάλεσε - ή ανέδειξε - η κρίση του κορωνοϊού. Ανησυχώντας λοιπόν το Ευρωκοινοβούλιο για την επιδρομή του διακυβερνητισμού τους τελευταίους μήνες, καλεί την Επιτροπή να υπερασπισθεί την κοινοτική μέθοδο διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων και να αποτρέψει την προσφυγή σε διακυβερνητικές πρακτικές.


Προφανώς εντόπισαν και οι ευρωβουλευτές τις διάφορες θεσμικές ακροβασίες τον τελευταίο καιρό: από τις αποφάσεις ενός άτυπου οργάνου των 19 χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή του Eurogrpoup, που όμως αφορούσαν το σύνολο των 27 κρατών - μελών, μέχρι τις ομαδοποιήσεις κρατών - μελών και την, αρχικά, πλημμελή παρουσία της Επιτροπής στις αναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες. Θεσμικές ακροβασίες που κατέστησαν βεβαίως εν πολλοίς αναγκαίες, λόγω των έκτακτων περιστάσεων και της ανάγκης να κινηθούν τα πράγματα στα όρια ή και εκτός της Συνθήκης, αλλά που δεν πρέπει να λάβουν μονιμότερο χαρακτήρα. Πρόκειται για μια από τις λιγότερο εμφανείς αλλά και για μια από τις πολύ σημαντικές επισημάνσεις του ψηφίσματος.



Πηγή: www.tanea.gr