Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση την πρόταση του πρωθυπουργού για να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. και το διάλογο για το ασφαλιστικό, καθώς τον θεωρεί προσχηματικό. Οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην ΚΚΕ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο, ξεκαθαρίζουν ωστόσο, πως δεν δεσμεύονται. Η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι αναζητά συνενόχους, το Ποτάμι δήλωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο αλλά δεν θα δεσμευτεί, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο-παρωδία.
Η Νέα Δημοκρατία θα λάβει μέρος με τον μεταβατικό πρόεδρ της κ. Γ.Πλακιωτάκη, ο οποίος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Πάντως, στη ΝΔ χαρακτηρίζουν, τουλάχιστον άκομψο και αντιθεσμικό το γεγονός ότι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τονίζουν ότι αγνοούν παντελώς την ατζέντα της συνάντησης αυτής αν και προσθέτουν ότι κατά βάση η ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή για συναίνεση σε θέματα εθνικά. Επιφυλακτικοί είναι και οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχει αποκλείσει κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις ,Ο Απ. Τζιτζικώστας ζητάει να γίνει η σύγκληση της ΚΟ πριν το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Α. Γεωργιάδης θεωρεί ότι πρόκειται για «πονηριά» του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, ενώ σε πιό έντονο ύφος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της.
«Το Ποτάμι θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μην έχοντας ψευδαισθήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.Και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, συμπληρώνει: «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους»
Επιφυλάξεις κρατά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους. «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά «συνενόχους», συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Διάλογο-παρωδία, χαρακτηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης το ΚΚΕ: «Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζει σε ανακοίνωσή του, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».
Απο την πλευρά της η κυβέρνηση δια της κ. Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζει ότι θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις,
«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».