Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με τον τρόπο που γίνονται, καθώς, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες αλλά και πολιτικοί, οι τράπεζες περνούν «αντί πινακίου φακής» στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημία, η οποία με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ. Ήδη, το Ποτάμι ζητά να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να ενημερώσει για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Για την εξαΰλωση της περιουσίας των Ελλήνων, κάνει λόγο ο Α. Γεωργιάδης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι τα ξένα funds και οι διεθνείς οίκοι αξιοποιώντας τους όρους που επιβλήθηκαν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών,κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σχεδόν μηδενική αξία των τραπεζών.
Οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της εσωτερικής λογιστικής αξίας των παλιών και σε τρέχουσα αξία μόλις 18 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 105 εκατ. για την Εθνική, 147 εκατ. για την Eurobank, και περίπου 500 για την Alpha Bank.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η έκβαση του book building της Εθνικής,όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε μόλις 2 σέντς (0,02 ευρώ), περίπου 96%(!) χαμηλότερα από μέση χρηματιστηριακή τιμή αυτών των ημερών, που ήταν 0,37 ευρώ. Έτσι, εισφέροντας μόλις 475 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 3,6 δισ. νέα κεφάλαια που θα μπουν στην τράπεζα), οι επενδυτές του book building θα αποκτήσουν συμμετοχή 33,2%.
Από το εγχείρημα των ανακεφαλαιοποιήσεων ήδη έχουν χάσει τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και οι ιδιώτες μικροεπενδυτές και βέβαια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση, ήταν περίπου 56%, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 21%, με την οριστική ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικά ότι, οι συμμετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στις ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2001-2007 άγγιζε περίπου τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα (και εάν εξαιρεθεί το ΤΣΜΕΔΕ που είναι βασικός μέτοχος στην Τράπεζα Αττικής) έχουν εξαϋλωθεί. Η Εκκλησία της Ελλάδος μέχρι τις δεκαετίες του ’80 και ’90 κατείχε (λόγω καταστατικού) το περίπου 11% της ΕΤΕ και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση θα κατέχει μετοχές αξίας λίγων χιλιάδων ευρώ.
Ερωτηματικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκφράζει και η S&P
Ερωτηματικά για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θέτει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια που αναζητούνται ενδεχομένως να μην αποδειχθούν επαρκή.
Σημειώνεται ότι τα stress tests της ΕΚΤ κατέδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες – Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha – χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια 14,4 δισ. υπό το δυσμενές σενάριο και 4,4 δισ. υπό το βασικό. «Αυτά τα κεφάλαια είναι ικανά να απορροφήσουν τις ζημιές που αναμένεται να καταγράφουν στις τράπεζες μόνο για τους επόμενους 12 με 18 μήνες» σημειώνει ο S&P.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ακόμη 2 με 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη από τις ζημιές που ενδεχομένως προκύψουν εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Καταλήγοντας, καθιστά σαφές ότι η αξιολόγηση «D» (Default) δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί, προτού αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.