ΝΔ: Αναζητούν λύση πριν από τις γιορτές- Συναντήσεις του Γ. Πλακιωτάκη και απάντηση Μεϊμαράκη για το «φιάσκο» των εκλογών

26 Νοε 2015

Σειρά συναντήσεων με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, είχε ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις εσωκομματικές εκλογές

Αργά το απόγευμα συναντήθηκε. με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Μετά τη συνάντηση και μετά από ερώτηση δημοσιογράφων για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι θα περιμένει την επίσημη πρόσκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού και μετά θα τοποθετηθεί.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντηθεί διαδοχικά με τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

«Είχα θεσμική υποχρέωση να έρθω να δω τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο Κ. Καραμανλή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

«Ενημέρωσα τους πρώην προέδρους για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβω ώστε να έχουμε επιτυχή έκβαση των εσωκομματικών εκλογών», δήλωσε επίσης ο κ. Πλακιωτάκης.

Την  ίδια ώρα το γραφείο του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών κάνοντας λόγο για «οκτώ αλήθειες»

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1η  ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πρώτη στιγμή επανέλαβε τις αδυναμίες της διαδικασίας ανοιχτής εκλογής Προέδρου της ΝΔ, που είχε διατυπώσει από το 2009, αλλά δεν εισακούστηκε.
Επεσήμανε τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη μη ύπαρξη ανοιχτών εκλογικών καταλόγων, καθώς και τις τεχνικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

2η ΑΛΗΘΕΙΑ

Εγκαιρα, στις 13 Οκτωβρίου, εξέφρασε με ένταση στην ΚΕΦΕ την αγωνία του για την έκβαση της διαδικασίας επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλες οι καταστατικές και νόμιμες διαδικασίες για την επιλογή μιας αξιόπιστης εταιρείας.

Η αγωνία του προσέκρουσε στην αντίδραση των συνυποψήφιων του οι οποίοι όχι μόνο τον κατέκριναν αλλά και απαίτησαν «να περιοριστεί αυστηρά στα καθήκοντα του Προέδρου  της ΚΟ και να  αποφύγει να περάσει το κατώφλι της ΚΕΦΕ γιατί θα θεωρηθεί ως παρέμβαση…».

Κατόπιν τούτου από πολιτική ευθιξία, ο Βαγγέλης  ΜεΙμαράκης άφησε την απόλυτη ευθύνη, όπως προβλέπει το Καταστατικό, στην ΚΕΦΕ και στον Πρόεδρό της και Γραμματέα της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Παπαμιμίκο. Περιορίστηκε μάλιστα  στο να διατυπώνει την άποψή του στην ΚΕΦΕ δια του εκπροσώπου του, όπως έκαναν άλλωστε και οι άλλοι συνυποψήφιοί του.

3η ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δια του εκπροσώπου του και του τεχνικού του συμβούλου στην ΚΕΦΕ απέστειλε 17mail επισημαίνοντας διορατικά προβλήματα και  αδυναμίες και εκφράζοντας αγωνία για την επίλυση τους από την αρμόδια για όλα ΚΕΦΕ (επισυνάπτονται ενδεικτικά ορισμένα από αυτά).

4η ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην  επιστολή Μητσοτάκη στις 11Νοεμβριου, ο κ. Μεϊμαράκης  τόνισε ότι έχει τις ίδιες ανησυχίες κι αυτός και πρέπει να απευθυνθούν στην ΚΕΦΕ, που είναι η αρμόδια με βάση το καταστατικό κι έχει την πολιτική ευθύνη.

5η ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθ΄ όλη την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποδέχθηκε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι συνυποψήφιοί  του προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία και να διασφαλιστεί η άψογη λειτουργία της εσωκομματικής διαδικασίας και  η ενότητα του κόμματος, χωρίς να χρησιμοποιεί τακτικίστικα και επικοινωνιακά τα διαδικαστικά θέματα. όπως έκαναν άλλοι.

6η ΑΛΗΘΕΙΑ

Το Σάββατο πριν από τις εκλογές δυστυχώς οι φόβοι που είχε εκφράσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιβεβαιώθηκαν :
-Τα tablets εστάλησαν αργά στα εκλογικά κέντρα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
-Δεν εστάλησαν εγκαίρως οι κωδικοί για να ανοίξει το σύστημα.
-Δεν εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές και δεν έγινε δοκιμαστική πρόβα όπως είχε συμβατικά την υποχρέωση να κάνει η εταιρεία.
-Η εταιρεία δεν βασίστηκε στη σωστή τεχνολογική μέθοδο  για να ανοίξει και να λειτουργήσει το σύστημα, όπως είχε συμβατικά δεσμευτεί. Όλα αυτά επιβεβαίωσαν τους φόβους, που εγκαίρως είχε διατυπώσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης  και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση  του.

7η ΑΛΗΘΕΙΑ

Την Κυριακή το πρωί με δεδομένη τη παρελκυστική αντίδραση και τελικά την αδυναμία της εταιρίας να ανταποκριθεί, συμφωνήθηκε η αναβολή της διαδικασίας .Από τα ξημερώματα της Κυριακής και κάθε μια ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε η αναβολή της διαδικασίας, η εταιρία ζητούσε παράταση μιας ώρας και η ΚΕΦΕ που ήταν σε διαρκή συνεδρίαση  ενημέρωσε και τους  τέσσερις υποψηφίους ,οι οποίοι συμφώνησαν, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την ΚΕΦΕ να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση προκειμένου να εξηγήσει τι έχει συμβεί, αλλά η ΚΕΦΕ αρνήθηκε και οι συνυποψήφιοί του , που ήταν πλήρως ενημερωμένοι, σύμφωνα με τα πρακτικά, έβγαλαν τις καταγγελτικές τους ανακοινώσεις.

8η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ενα σοβαρό τεχνικό θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ευθύνη της ΚΕΦΕ μετεξελίχτηκε σε πολιτικό ζήτημα, διότι οι τρεις συνυποψήφιοι συντονισμένα επεδίωξαν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να χρεώσουν την απόλυτη ευθύνη στον εκτελούνται καθήκοντα Προέδρου  Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρότι οι ίδιοι σε πρότερο χρόνο του είχαν ρητά απαγορεύσει να εμπλέκεται στα διαδικαστικά θέματα αναγνωρίζοντας την απόλυτη αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό».

Επιπλέον, δίνεται στη δημοσιότητα τμήμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του τεχνικού εκπροσώπου του ιδίου, του υπευθύνου μηχανογράφησης της ΝΔ και της εταιρείας.

Σε αυτό, η πλευρά Μεϊμαράκη φαίνεται να ζητά επανειλημμένως ενημέρωση και διευκρινίσεις, ενώ στο τελευταίο e-mail, που χρονολογείται στις 12 Νοεμβρίου, παρατηρεί  ότι «οι μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι πολύ λίγες για την ορθή ολοκλήρωση ενός τέτοιου project και θα πρέπει να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση για όλα τα στάδια της ανάπτυξης της εφαρμογής καθώς και των πρακτικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν».

Παράλληλα η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κράτησε χαμηλούς τόνους , δεν εστράφη εναντίον των συνυποψηφιών του παρότι δέχθηκε αήθεις επιθέσεις , επεδίωξε με αγωνία να προστατεύσει τη διαδικασία, αρνήθηκε να συμμετέχει σε δημόσια αντιπαράθεση (ντιμπέιτ), για να μην πληγωθεί η παράταξη, υπηρέτησε με συνέπεια την ενότητα της παράταξης προσπαθώντας με όποιο τρόπο διέθετε να προστατεύσει την εσωκομματική διαδικασία και, αυτό προσθέτει, τον κατέστησε φαβορί για τη νίκη.