Σενάρια πολιτικών εξελίξεων, παρεμβάσεις και διαψεύσεις

21 Νοε 2015

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων, πυροδότησε η μείωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλλει ώστε να υπάρξει συναίνεση στα μείζονα εθνικά προβλήματα. Τα σενάρια που διακινούνται στον τύπο, αφορούν τόσο στην ενδεχόμενη διεύρυνση  της κυβερνητικής πλειοψηφίας μέσω της συνεργασίας με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), όσο και στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, προκειμένου να μην προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές.

Το θέμα προκάλεσε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσω κύκλων του, σημείωσε πως είναι «αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις»

«Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας είναι πάγιες από την επομένη των εκλογών. Έχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στα όσα λέγονται και ακούγονται σε μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισαν πως είναι «αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους».

Αλλά και η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει τα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων.

«Η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας την πολιτική σταθερότητα και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης».

Τα σενάρια αυτά, για την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ευσεβείς πόθοι» «συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς».

Η κυβέρνηση προσηλώνεται τώρα στον επόμενο στόχο: την πρώτη αξιολόγηση, με την οποία τονίζει ότι ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη φάση της συμφωνίας και μετά την οποία, όπως σημειώνει, θα αρχίσει να χαλαρώνει η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς επίσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. Προαναγγέλλει ότι παράλληλα θα επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε τομείς που δεν συναρτώνται με την συμφωνία, και στο οποίο περιλαμβάνεται και η έναρξη -τις αμέσως επόμενες ημέρες- προγράμματος που αφορά 12.800 θέσεις απασχόλησης (σ.σ. από τον συνολικό σχεδιασμό για 100.000 το επόμενο εξάμηνο).

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι «Στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων η θεωρία της αριστερής παρένθεσης είναι ακόμη ζωντανή», ενώ σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι » πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις. Η χώρα έχει σταθερότητα, ανακάμπτει και προχωρά σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται βέβαια διάλογο και συναινέσεις».

Απρόθυμη και η αντιπολίτευση για συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα

Να σημειωθεί, ότι και η αντιπολίτευση δεν δείχνει πρόθυμη για οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζει: «Τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν. Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει μια είναι η λύση. Η πρόταση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει.Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Έλληνες μέτωπα, είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά », να μην υπολογίζουν σε εμάς».

Εξάλλου, ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:«Η συνεννόηση προϋποθέτει πολιτική αξιοπιστία, την οποία ο Αλ. Τσίπρας αποδεδειγμένα έχει απωλέσει», Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τα πολιτικά κόμματα και θυμήθηκε υποκριτικά και προσχηματικά ότι είναι αναγκαία “μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση.«Κοίτα ποιος μιλάει. Ο άνθρωπος που για 5 χρόνια δίχαζε τον ελληνικό λαό και δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρωθυπουργός που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το κεκτημένο μιας πρωτοφανούς εθνικής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, η οποία έσωσε την χώρα από το grexit».

Το Ποτάμι: Η ομαλότητα όντως κινδυνεύει από τους ψεύτες και τους ατζαμήδες

Η διαπίστωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι «η χώρα πρέπει να προχωρήσει ομαλά» μας βρίσκει, προφανώς, όλους σύμφωνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι,

Η ομαλότητα, όμως, έχει δυναμιτισθεί και δυναμιτίζεται συνεχώς από τα ψέματα, την ατζαμοσύνη και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος προεκλογικά μιλούσαν για ισοδύναμα και παράλληλο πρόγραμμα και σήμερα κυβερνούν μεταφράζοντας απλώς τις εντολές που τους έρχονται από το εξωτερικό ή από άγνωστους παράγοντες στο εσωτερικό. Στη Βουλή δεν διεξάγεται καμία ουσιαστική συζήτηση. Το Ποτάμι κάνει προτάσεις που το νέο καθεστώς τις πετάει υπεροπτικά στο καλάθι των αχρήστων. Και ταυτόχρονα ο αρχηγός του διχασμού, ο εμπνευστής του άχρηστου δημοψηφίσματος που μοίρασε στα δύο την Ελλάδα – για να προδώσει στη συνέχεια και αυτούς που τον ακολούθησαν – ζητάει συναίνεση. Πάνω σε ποιο σχέδιο; Τι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα; Ας το ξεκαθαρίσουν αυτό και μετά ας ζητήσουν βοήθεια. Αν πάντως ψάχνουν για δεκανίκι στη συνέχιση της καταστροφικής τους πολιτικής το Ποτάμι δεν διατίθεται, τονίζεται στην ανακοίνωση
Επίσης, οι τρεις από τους 4 υποψήφιους για την ηγεσία της ΝΔ, οι κκ Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας,  σε δηλώσεις τους το πρωί στο MEGA, απέκλεισαν οποιαδήποτε συγκυβέρνηση με τον Αλ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο για τη χώρα.