«Στο Παρίσι κρίνεται το μέλλον του πλανήτη – Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Άρχισε η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα

30 Νοε 2015

Με τον Φρανσουά Ολάντ επί της υποδοχής στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ξεκίνησε η διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται κοντά στο Παρίσι με τη συμμετοχή, περισσότερων από 150 ξένων ηγετών.

Η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) διεξάγεται στο Μπουρζέ βόρεια του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

Την ανάγκη να αφήσουν οι σημερινές γενιές στις επόμενες, έναν βιώσιμο πλανήτη, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη και κάλεσε τους ομολόγους του να μην «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», δήλωσε κατά την έναρξη της «ιστορικής» αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση … αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.

ο Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της «ευθύνης τους να αναλάβουν δράση» υπέρ του κλίματος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι στην οποία μετέχουν 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Το απόγευμα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια «Αποστολή Καινοτομία» που αποσκοπεί να «αυξήσει σημαντικά» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία «Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία», προτού συμμετάσχει  σε πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν σε εστιατόριο του Παρισιού.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο Παρίσι τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές που σχεδίαζαν να μεταβούν στο Παρίσι, ακύρωσαν το ταξίδι τους ωστόσο έχουν στείλει τα παπούτσια τους ως ένδειξη συμπαράστασης. Σύμφωνα με τους οργανωτές ακόμη και το Βατικανό έχει στείλει ένα ζευγάρι που θα αντιπροσωπεύσει την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου.

Ένταση επικράτησε στην πλατεία Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Η αστυνομία προχώρησε σε 100 προσαγωγές ατόμων. Οι Γάλλοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στους περίπου 200 διαδηλωτές που είχαν μαζευτεί σε δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενόψει της Συνόδου σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης.