Την πεποίθησή της ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις ροές των προσφύγων στο έδαφός της, η Ν. Μπερτρό απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη που χρειάζεται η χώρα. «H Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουμε τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στις 50.000 θέσεις ως το τέλος του χρόνου», υπενθύμισε η Ν. Μπερτρό, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μέσω της επιδότησης ενοικίων.
Συνεχίζοντας, η Ν. Μπετρό τόνισε για τον καλύτερο συντονισμό της Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές, ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν και υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Μάρτεν Φερβέι έχει μεταβεί στην Ελλάδα και εργάζεται γι? αυτόν τον σκοπό. Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει μια πρώτη οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και πως εξετάζονται τρόποι για να αποδεσμευθεί περεταίρω οικονομική στήριξη.
Στην Αθήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε προγραμματική σύμβαση βάσει της οποίας επεκτείνεται ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα κατά 8 στρέμματα. Η σύμβαση προβλέπει ακόμη την παράταση ενός χρόνου λειτουργίας της υπάρχουσας δομής και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2016. Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας θα φτάσει τα 20 στρέμματα και θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 1.000 πρόσφυγες.
Στη ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε και η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, για την εξεύρεση χώρου 15 – 20 χιλιάδων τετραγωνικών ο οποίος θα λειτουργήσει ως ξενώνας για αστέγους.
Ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων θα λειτουργήσει ξανά το γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, καθώς το Παλαί του Γαλατσίου παύει από αύριο να χρησιμοποιείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Την ίδια ώρα, σε απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματά τους, έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής δέκα μετανάστες από το Ιράν που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.
Στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1000 μετανάστες από διάφορες εθνικότητες στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν την ουδέτερη ζώνη, με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας και να έχουν υψώσει πανό ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση.