Αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ κυβέρνησης, και αντιπολίτευσης

09 Δεκ 2015

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η οποία ξεκίνησε χθες, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η «τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκησή τους, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Το θέμα έθεσαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιζήμια δήλωση.

«Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει και τους τρόπους και τα μέσα να απαντήσει στα όσα ανέφεραν οι κύριοι Τασούλας και Λοβέρδος» σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κύρωση του μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας -Αυστραλίας από τη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό γεγονός την μεγάλη αποδοχή που είχε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, είχε χαρακτηρίσει «επιζήμιο και μικροπρεπή τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνοντας ότι δεν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να μην χαθεί η υπόθεση». «Δεν υπήρχε λόγος να το πει. Με τη βοήθεια ενός ευεργέτη εξασφαλίσαμε τεράστια δημοσιότητα, ήταν όπλο στα χέρια μας» υποστήριξε.

«Η ονομασία που απέδωσε στα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι λάθος νηπιαγωγείου και απαξία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επιτέθηκε στους δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. «Μπορείτε να πάρετε τα πρακτικά της επιτροπής Μορφωτικών που χθες ψηφίσαμε την κύρωση σύμβασης που προβλέπει επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Αν θέλετε να ερμηνεύετε τη δήλωση του υπουργού ότι δεν θέλει κανείς την επιστροφή των μαρμάρων, είναι δικό σας θέμα» ανέφερε.

Στο θέμα παρενέβη και ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι «για τα πρακτικά, αν ο υπουργός έχει πει πράγματι τη λέξη Ελγίνεια, να το διορθώσει», για να προσθέσει: «Γιατί δεν θα κάνουμε τον Έλγιν και ιδιοκτήτη των μαρμάρων».

Το Ποτάμι: Επικίνδυνη ελαφρότητα του κ.Μπαλτά

Δυστυχώς η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτο ερασιτεχνισμό σε άλλο ένα κρίσιμο θέμα: στη διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα (“Ελγίνεια” κατά τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και τονίζει.

΅«Η νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλει παγκοσμίως το αίτημά της. Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, επειδή θα χάναμε. Όταν κάτι τέτοιο δηλώνεται δημοσίως από την ελληνική πλευρά είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου.

Μια διεθνούς εμβέλειας διεκδίκηση υποτιμάται με σοκαριστική απερισκεψία και ουσιαστικά εκμηδενίζεται. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι «Ελγίνεια» όπως περιφρονητικά τα αποκάλεσε ο κ. υπουργός. Είναι του Παρθενώνα, είναι κλοπιμαία και είναι ζήτημα τιμής για την Ελλάδα η διεκδίκηση και ο επαναπατρισμός τους.
Η ηττοπάθεια και η αδιαφορία φαίνεται να είναι οι νέοι άξονες της πολιτιστικής μας πολιτικής, που μαζί με την έλλειψη κάθε στρατηγικής και κάθε οράματος, συνιστούν μια καταστροφική υποθήκη για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού».