Έκλεισε η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα- Σε funds τα δάνεια επιχειρήσεων- Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο

12 Δεκ 2015

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ενώ αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί αύριο στη Βουλή και να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδι. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ  Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

 

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το  τέλος της διαπραγμάτευσης.

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

Σε πρώτη φάση, θα επιτραπεί η πώληση «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το σημαντικό στοιχεία δεν θα είναι το μέγεθος των εισπρακτικών στόχων – αποφεύγοντας συνεπώς να αναφερθεί σε μείωση του αρχικού στόχου 50 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το υπερταμείο θα ενσωματώσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει πολλά «μπαλόνια» για την άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αξιοποιώντας ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. ,Η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται σε εύλογο χρόνο, περί το Πάσχα, μεταξύ α’ και β’ τριμήνου.

Ο κ Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως με το ενιαίο μισθολόγιο δεν υπάρχει καμία μείωση μισθών.

Ήδη από την Πέμπτη υπήρξε συμφωνία με τους πιστωτές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα διαχωριστεί από την ΔΕΗ. Βάσει της συμφωνίας, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος, το 20% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναζητηθεί, ενώ το υπόλοιπο 29% θα ιδιωτικοποιηθεί.