Handelsblatt: Ο Α. Τσίπρας και ο Δ. Αβραμόπουλος στα πρόσωπα του 2015 που «απογοήτευσαν»

12 Δεκ 2015

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στον ετήσιο απολογισμό της παρουσιάζει τα πρόσωπα που πέτυχαν αλλά και αυτά που απογοήτευσαν και για ακόμη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής του γερμανικού Τύπου.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Γερμανών το 2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αντιθέτως στους επιτυχημένους συγκαταλέγεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο δίστηλο για τον πρωθυπουργό αναφέρεται ότι «η απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα πουθενά αλλού δεν είναι μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα». Και υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, την εκδίωξη της τρόικας, την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ. Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική: «Η οικονομία είναι σε καθοδική πορεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παρακαλέσει τους ευρωπαίους εταίρους για νέα δάνεια και να αποδεχθεί νέες περικοπές, ώστε να αποτρέψει την απειλούμενη χρεοκοπία. Οι συντάξεις μειώνονται περαιτέρω, το άχθος του χρέους γίνεται όλο και βαρύτερο».

«Μεγάλα σχέδια» αλλά με ελάχιστο τελικό αποτέλεσμα βλέπει η Handelsblatt και στο χαρτοφυλάκιο του έλληνα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες Δημήτρη Αβραμόπουλου. Όπως επισημαίνει «η προσφυγική κρίση συγκλονίζει εκ θεμελίων την Ευρώπη. Στην ΕΕ ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες αποδεικνύονται πάνω από τις δυνάμεις του. Δεν προλαβαίνει η υπηρεσία του να υποβάλει προτάσεις και οι εθνικές κυβερνήσεις αρχίζουν να τις αποδομούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η διαμάχη για τον διαμοιρασμό των προσφύγων με βάση προκαθορισμένες ποσοστώσεις».

Παρά επίσης τα θετικά σχόλια  για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ασκεί κριτική ότι  «στην αρχή επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον όχι εντελώς αξιόπιστο πρωθυπουργό Τσίπρα», αλλά προσθέτει  ότι  αργότερα «άρχισε να υιοθετεί πιο σκληρή στάση» που έφερε αποτέλεσμα, που το χαρακτηρίζει «νίκη» για τον Γιούνκερ:  «Ο Τσίπρας υποχώρησε, αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών και η Ελλάδα μπόρεσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ εξαρτάται πλέον περισσότερο η ίδια από τον Αλέξη Τσίπρα,  απ’ ό,τι προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας από αυτήν.