Η Βουλή ενέκρινε το νσ για τα προαπαιτούμενα με 153 «Ναι»- Σκληρή κριτική από Γεννηματά- Θεοδωράκη

15 Δεκ 2015

Η Βουλή ενέκρινε το νσ της κυβέρνησης με τα 13 προαπαιτούμενα με τους 153 ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και 138 κατά, ενώ 9 βουλευτές ήταν απόντες.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε. η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Προοδευτικής Συμπαράταξης, Φώφη Γενηματά, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις με τις οποίες δίνεται μέρος των κόκκινων δανείων σε distress funds και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν κάτι στο οποίο η χώρα έφτασε λόγω των λάθος χειρισμών της κυβέρνησης.

«Πως φτάσαμε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 70% ρυθμισμένων δανείων να γίνει και πάλι προβληματικό. Η απάντηση είναι γνωστή. Βυθίστηκε η οικονομία με τα πειράματα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Φτάσαμε σε διαρροή άνω των 40 δισ. Προχωρήσατε σε ανακεφαλαιοποίηση που πριν δεν ήταν αναγκαία. Προκαλέσατε ασφυξία στην οικονομία, νέα ύφεση και νέα ελλείμματα» σημείωσε αρχικά η κυρία Γεννηματά.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενη στη διάταξη για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων σημείωσε: «Παραδίδετε δάνεια επιχειρήσεων στα distress funds. Πρόκειται για επιχειρήσεις σε πολύ κρίσιμους τομείς όπως τον τουρισμό και το λιανεμπόριο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να μην έχουν συμβεί. Η παράδοση στα κερδοσκοπικά funds θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Οι κόκκινες γραμμές Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για τους κερδοσκόπους». «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι σας σε αυτές τις διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προσφέρει στη χώρα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και εναγκαία, ενώ ανοιχτά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως φροντίζει τα δικά του παιδιά.

«Βαφτίζετε χρυσό τις λύσεις του παρελθόντος. Βρεγμένες από τα δάκρυα Σπίρτζη οι συμβάσεις που υπογράφετε. Υπογράφετε χωρίς να διορθώνετε ούτε λέξη. Η εμπειρία είναι καλό σχολείο αλλά έχει ακριβά δίδακτρα και τα δίδακτρα τα πληρώνει η ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε επίσης: «Προχωράτε σε προνομιακές ρυθμίσεις για τα δικά σας παιδιά στο δημόσιο. Όλα αυτά βέβαια χωρίς ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Σας ρωτάμε πόσο θα κοστίσουν αυτά και απαντάτε τίποτα, αλλά το γενικό λογιστήριο του κράτους αναφέρεται σε 1 δισ. κόστος στα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να πείτε λοιπόν στους ανέργους πως λεφτά για το δημόσιο υπάρχουν αλλά όχι για τους ίδιους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε «θέλω να πω στον κύριο Τσίπρα πως οι άνεργοι και οι κατεστραμμένοι του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα και όχι το δημόσιο. Να υπάρξει μία κακή τράπεζα που θα κάνει διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα μπορέσει εντός της χώρας να εργαστεί για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος».

Αντιπαράθεση Σταθάκη- Χατζηδάκη

«Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;» αναρωτήθηκε.

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για … σουρεαλισμό», ανέφερε και αναρωτήθηκε «είναι Καύκα ή Μόντι Πάιθονς;», για να προσθέσει ότι «αυτή την κατεύθυνση Μόντι Πάιθονς ακολούθησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι υπέγραψε με πόνο ψυχής».

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια. «Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».

Η συζήτησε ξεκίνησε το πρωί με  ενστάσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου Αιχμή της αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κάνει ειρωνικά λόγο για «εθισμό» που «δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως δεν αρκούν οι 10 ώρες συζήτησης πριν την ψηφοφορία. «Έληξε η ιστορία δεν θα τα περνάμε αμάσητα εδώ, τέλος», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας δηκτικά πως παρά τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά εν τέλει μετέτρεψε την κυβέρνηση «σε κυβέρνηση του κατεπείγοντος».

Ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης απαντώντας έκανε λόγο για ασφυκτικά πλαίσια τα οποία ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης εξήγησε πως το κατεπείγον του νομοσχεδίου εκπορεύεται από την χρηματοδότηση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή και με την έγκριση του Γιούρογκρουπ.

.Βολές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. «Επειδή ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν σημαίνει ο δάσκαλος δεν έχει ευθύνη», είπε.

Το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το θέμα των κόκκινων δανείων, του μισθολογίου στο Δημόσιο και των συμβάσεων για τα δημόσια έργα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας. Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα, εισάγεται με κατεπείγουσες διαδικασίες αύριο Τρίτη προς ψήφιση και από την Ολομέλεια.

Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των κόκκινων δανείων. Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του δημοσίου.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, και τόνισε ότι, «δεν είναι 52% αλλά 43%». Σημείωσε επίσης, ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».

Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.

Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.

Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής τηςΈνωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.