Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία: 9 +1 σκέψεις

Γιώργος Κουκουβιτάκης 01 Αυγ 2018

  1. Στην αρχή δόθηκε προτεραιότητα στην Κινέττα, υποτιμήθηκε ο κίνδυνος και καθυστέρησε η κρατική κινητοποίηση στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Έτσι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εκλέγονται και αμείβονται πλουσιοπάροχα για να υπηρετούν τους πολίτες, κατάφεραν να υστερούν σε ευθύνη, διορατικότητα και αξιολόγηση, όχι μόνο από τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων που μετέφεραν με ασφάλεια 621 παιδιά από τις κατασκηνώσεις αλλά και από τις καλόγριες του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος που πρόλαβαν να το εκκενώσουν πριν καταστραφεί και να σώσουν τα 65 ορφανά.
  2. Η θλιβερή εικόνα της τηλεοπτικής κυβερνητικής σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής τα μεσάνυχτα της Δευτέρας – την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζαν ότι υπήρχαν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι – ισοδύναμο σε καιρό πολέμου με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση σύσκεψης του Γενικού Επιτελείου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Ένας εμφανώς ανεπαρκής και εκτός τόπου και χρόνου Πρωθυπουργός να διαχειρίζεται την επικοινωνιακή πλευρά της καταστροφής, αντί να αποφασίζει, να κατευθύνει, να συντονίζει και τελικά να ηγείται και να πολλαπλασιάζει όσες επιχειρησιακές δυνατότητες διάσωσης απέμειναν στον κρατικό μηχανισμό. Τελικά η επιστράτευση της τηλεόρασης δεν πέτυχε να δώσει την εικόνα ενός υπεύθυνου κυβερνήτη αλλά πρόδωσε την αγωνία αυτοσυντήρησης ενός επαγγελματία πολιτικού γαντζωμένου στην καρέκλα της εξουσίας.
  3. Η ερμηνεία του κ. Τσίπρα πως η προτεραιότητα που έδωσαν «στη μάχη κατά της ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκάλεσαν τα Μνημόνια τους εμπόδισε να κυβερνήσουν και να διορθώσουν άλλους τομείς, είναι προκλητική. Δηλαδή τώρα που ολοκλήρωσαν το τρίτο μνημόνιο που προκάλεσαν και μονιμοποίησαν επιπλέον φόρους, εισφορές και περικοπές, μας απειλεί ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική τους θα μεταφερθεί στην πολιτική προστασία…
  4. Ο ανόητος υπαινιγμός και τα σενάρια συνωμοσίας ότι η καταστροφή προκλήθηκε από εμπρησμό. Επινοεί εχθρούς, λες και έχει σημασία όταν έχουν καεί τόσοι άνθρωποι… Μια συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία όμως είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους είτε προέρχονται από φυσικά αίτια, είτε προκαλούνται από ανθρώπινες πράξεις και παραλείψεις.
  5. «Τα έκαναν όλα σωστά και αν χρειαστεί θα ξανακάνουν τα ίδια» είπαν χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης για όσους θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, που δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο θα επαναληφθεί η ίδια καταστροφή, πάλι θα χαθούν δεκάδες άνθρωποι. Καθώς μάλιστα ολοένα και αυξάνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά μας είπαν ότι η ζωή μας επαφίεται στην τύχη, ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να την προστατεύσει.
  6. Και στο παρελθόν υπήρξαν ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού. Ποτέ όμως δεν παρατηρήθηκε τόση ανάλγητη κυβερνητική συμπεριφορά στους πληγέντες με χυδαίες και κυνικές εκφράσεις για καταπατήσεις, αυθαίρετα κλπ που μπορεί να ήταν μια πολιτική παθογενειών που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση, αλλά την αποδέχτηκε και την συνέχισε… Άλλωστε την αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμοί σε δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται οι πολίτες.
  7. Τον Ιούνιο έγιναν 5.066, 8μηνες προσλήψεις στην πυροπροστασία, όχι με κριτήρια την ικανότητα πυρόσβεσης αλλά με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια ανεργίας ! Φαίνεται απίστευτο αλλά η προκήρυξη του Υπ. Εργασίας / ΟΑΕΔ (18/05/2018 Αρ. πρωτ 33243) είναι σαφής αφού μοριοδοτεί συμπολίτες μας με αναπηρία 50% και άνω εγγεγραμμένων στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑΜΕΑ. Επιπλέον δεν πρόλαβαν να εκπαιδευτούν αφού υπάρχει εν ισχύ ΠΔ που απαγορεύει εκπαιδεύσεις από το ΠΣ μετά τα τέλη Μαΐου ! Σύμφωνα με την προκήρυξη ο ιδανικός υποψήφιος ήταν ανάπηρος και άνω των 45 ετών(επίσης μοριοδοτείται) Αντίθετα δεν μοριοδοτήθηκαν οι πιστοποιημένοι για 5 έτη για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, εθελοντές του Π.Σ που είναι εκπαιδευμένοι σε πρόγραμμα 52 ωρών και θα έμπαιναν χωρίς χρονοτριβή στη μάχη της δασοπροστασίας…
  8. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις αξιολογούν τους νέους κινδύνους των σύγχρονων κοινωνιών γιαυτό εμμένουν στην παραδοσιακή προτεραιότητα ασφάλειας της ζωής και προστασίας των πολιτών. Επιλέγουν να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής, να ρισκάρουν σε καινοτόμες πολιτικές. Συνήθως επιβραβεύονται και οι κοινωνίες προάγονται. Η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει παραδοσιακή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική και επιλέγει να υποτιμήσει τον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ρισκάρει στην ασφάλεια των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά με τη βιβλική καταστροφή των δασών της Αν. Αττικής τον Αύγουστο του 2017, τις πλημμύρες στην Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα στο Μάτι. Αναπόφευκτα η μοναδική ικανότητα που εντοπίζεται στην Ελληνική κυβέρνηση είναι η φροντίδα στην κήρυξη τριήμερων εθνικών πενθών.
  9. Είναι άδικο να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός ότι μόλις σήμερα επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή. Γιατί πριν πέντε ημέρες ο κ. Καμμένος όχι μόνο πήγε στο Μάτι, αλλά επιτέθηκε και στον πυρόπληκτο πολίτη που διαμαρτυρήθηκε «Μας αφήσατε μόνους μας, δεν υπήρχε κανείς» Δεν ήταν όμως εκεί μόνο ο κ. Καμμένος, ήταν και ο Πρωθυπουργός αυτοπροσώπως. Η κυνική απάντηση «Αυτά τα λες εσύ κι ο Πορτοσάλτε» εκφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό, που το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε ήταν η απαγόρευση παρουσίας των κυβερνητικών στελεχών στον ΣΚΑΙ. Άλλωστε Τσίπρας και Καμμένος εδώ και καιρό δεν μοιάζουν μόνο. Είναι ίδιοι…
  1. Από το 2015 δεν έχουμε μόνο την χειρότερη και την πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Έχουμε και την πλέον ανάλγητη.