Σχέδιο για 2ετή κατάργηση της Σένγκεν στην Ελλάδα – Κυβέρνηση: Ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα

03 Δεκ 2015

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων που θέλουν να αυξάνονται οι πιέσεις ορισμένων εταίρων προς την χώρα μας λόγω αδυναμίας ελέγχου των συνόρων.

Ωστόσο, Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο η προσωρινή εξάμηνη έξοδος από την Σένγκεν αλλά και έξοδος μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που εντοπιστούν “σοβαρές ελλείψεις”. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο τα εσωτερικά σύνορα, “και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις που συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια εντός του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ή εντός τμημάτων αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα ανώτατο συνολικό όριο των δύο ετών.” Στο έγγραφο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η Ελλάδα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η χώρα μας είναι ο «αδύναμος κρίκος». Δίνεται περιθώριο πάντως  περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. για να υπάρξουν «απτά αποτελέσματα» από την Ελλάδα σε hot spots και μετεγκατάσταση.

Μία σειρά από κράτη μέλη  όμως και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ σύμφωνα με διπλωματική πηγή έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επικριτικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε  χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

«Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την βοήθεια της Ε.Ε.» ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», δήλωσε σήμερα η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

Όπως είπε αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα,

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν κρούει ο Έλληνας Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος με δήλωσή του στην «Καθημερινή». «Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» τονίζει σε δήλωσή του o κ. Αβραμόπουλος.

Επισημαίνει, επίσης, πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα»

Διευκρινίζει, πάντως,  ότι το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι σαφές, καθώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Μάλιστα ο Ελληνας Επίτροπος έκανε δραματική παρέμβαση για το θέμα αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, χθες δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα και αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης – των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Όπως δε ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σέγκεν η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια συζήτηση έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας.

«Τη Σένγκεν την χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης ότι δεν μας ενδιαφέρει και αν βγούμε εκτός.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα και η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Τα θέματα αυτά είχαν θέσει νωρίτερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό που πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, να ξεκαθαρίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει τόσο με τη συνθήκη Σέγκεν όσο και με το προσφυγικό πρόβλημα.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίθεται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, που φέρονται στους πρόσφυγες με τρόπο τον οποίο στηλιτεύει η Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στα όσα έθιξαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενοι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αποβολής της Ελλάδος για μία διετία από τη συνθήκη Σέγκεν.

« Η Γερμανία και η κ. Μέργκελ αναγνωρίζουν τη δουλειά που κάνουμε και είναι αντίθετοι με φράχτες. Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη το συζητάει. Χώρες συγκεκριμένες που πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας το κάνουνε. Δεν μπορεί παρά η ηγεσία του τόπου να βρει τρόπο να σταθεί ενωμένη. Είναι ένα κείμενο συζήτησης αυτό που παρουσιάζεται και όχι η βάση της συζήτησης. Δεν αποτελεί θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, διέψευσε ότι ειπώθηκε από την κυβέρνηση η αναφορά «δεν μας νοιάζει η Σένγκεν», προσθέτοντας ότι «προσωπική μου άποψη είναι ότι την χρειαζόμαστε».

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε επίσης ότι «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών».

«Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.