Τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους,θα εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κολέγιο των επιτρόπων. Η πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιασθεί την ερχόμεη Τρίτη στο κολέγιο των Επιτρόπων και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής την ίδια μέρα και εν συνεχεία στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε ο κύριος Σχοινάς κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, η προαναγγελία συγκρότησης του εν λόγω σώματος είχε γίνει από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung» το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προβλέπει νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα αξιολογεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και θα εισηγείται μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το κράτος δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την αποστολή ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης και η απόφαση θα λαμβάνεται – για πρώτη φορά – με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία».
«Ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν η κατάσταση σε κάποιο σημείο των συνόρων ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί τον κίνδυνο. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το εν λόγω κράτος δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης. Αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Επιστολή Μοζάλα- Τόσκα
Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλαν οι αν. υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όπου «παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας» σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.
Στην επιστολή τους, οι δύο υπουργοί απευθύνουν έκκληση για όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των συμπεφωνημένων σε σχέση με τα hotspots, τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση και τις επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και η αποτυχία αποφασιστικής αντιμετώπισής τους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των συνόρων μας».
Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους, για τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση μη εφαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση των αναγκαίων μέτρων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών,
Στην επιστολή τους τονίζουν: «Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν είναι ουσιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21 της Συνθήκης της Λισαβώνας). Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη, όταν εξετάζονται οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, να μη φείδεται κανείς προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή που αποτελεί μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας ως Ένωση. Σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να εξεύρουμε την ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας».