Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex. Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».
Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.
Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.
Ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδωμένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η πλήρης λίστα που εστάλη στην Ε.Ε. (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίτημα για ασθενοφόρα, λεωφορεία, κρεβάτια και φορητές ντουζιέρες.
Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θα παρουσιάσει τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο, ενώ η τελική αξιολόγηση θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου
«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», δήλωσε σήμερα η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.
Τα σενάρια εξόδου
Δεκαπέντε νέες συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων, πρόσφερε στην ΕΛ.ΑΣ. ο Γερμανός πρευσβευτής
Δεκαπέντε νέες συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac για την ταυτοποίηση – καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, πρόσφερε ο πρεσβευτής της Γερμανίας Peter Schoof, στην Ελληνική Αστυνομία, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χτες στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης με την υπόλοιπη ηγεσία και τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου 2015, είχαν παραδοθεί από τις Γερμανικές Αρχές άλλες 12 συσκευές Eurodac, οι οποίες έχουν διατεθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.
Μαζί με τις προαναφερόμενες 27 συσκευές, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διαθέτουν, συνολικά, 70 συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, οι οποίες κατανέμονται σε σημεία καταγραφής αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές στη μεθόριο της χώρας μας και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται οτι απο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχει προσφερθεί να διαθέσει στην χώρα μας τρεις συσκευές Eurodac η Σλοβενία, ενώ άλλες 10 θα αγοραστούν απο εθνικούς πόρους.
Άνοιξε για τους πρόσφυγες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ
Ηρεμία επικρατεί σήμερα στην Ειδομένη, καθώς άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης το σημείο διέλευσης των προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα των μεταναστών από το Ιράν και το Μαρόκο που βρίσκονταν μπροστά στην ουδέτερη ζώνη και την είχαν αποκλείσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή τους έχει απαγορευθεί η διέλευση, πείσθηκε να απομακρυνθεί.
Έτσι, έχουν αρχίσει οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία να περνάνε στη γειτονική χώρα.