Συμφωνία των «28» για Ευρωπαϊκή Αστυνομία και ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων

05 Δεκ 2015

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η συμφωνία ορίζει ότι οι Αρχές των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.και το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1/1/2016

Ο Έλληνας Επίτροπος  Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών στοιχείων των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων. Όπως σημειώνει το Associated Press, αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδιών, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά  και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο

– Ικανοποίηση από Κομισιόν για την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει βοήθεια

Την ικανοποίησή της για το αίτημα της Αθήνας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια της Frontex στα χερσαία σύνορα και των ειδικών δυνάμεων στα θαλάσσια εκφράζει η Κομισιόν.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και από εκεί και πέρα είπε πως αναμένει η Κομισιόν το πώς θα αρχίσουν τα πλάνα να μορφοπούνται.

Εκρηκτική παραμένει, παντως, η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.